Підводні камені «модних» дієт для схуднення

Дієти для схуднення

Каждый мечтает быть здоровым, есть только натуральные продукты, пить только чистую воду. Теперь живая вода, которая наполнена энергией и силой может быть и в Вашем доме.

Мода буває на все: довжину спідниць, колір волосся, породи собак, курорти, книги і навіть дієти. Усілякі способи схуднення з’являються мало не щотижня на радість тим, хто готовий нескінченно виснажувати свій організм в гонитві за ідеальною фігурою. Але перш ніж захоплено кидатися в нову дієтичну авантюру, не погано було б задуматися: а чи не станеться так, що із зайвими кілограмами ви втратите і дещо зовсім не зайве – своє здоров’я? Давайте познайомимося з плюсами і мінусами «гарячої п’ятірки» дієт, найпопулярніших сьогодні в нашій країні.

5 місце: ДІЄТА ПО ГРУПІ КРОВІ

Суть: для кожної групи крові існує свій набір «оптимальних» продуктів. Нібито люди з I групою відбилися від стародавніх мисливців, тому в їх раціоні має переважати м’ясо, володарі II групи є нащадками хліборобів – їм краще харчуватися плодами полів і городів. Спадкоємцям кочівників, людям з III групою і тим, у кого група крові сама «молода» – IV, можна дотримуватися змішаного харчування.

Насправді, фахівці по крові – гематологи вважають, що поділ на групи важливо лише в питаннях переливання крові, а ніякої кореляції між групою і харчуванням не існує. У медичних дослідженнях також не було виявлено зв’язку між групою крові і харчовими уподобаннями. Тобто теоретична база цієї дієти не витримує ніякої критики.

Плюси: деяким (але не всім) дійсно вдається на такій дієті схуднути. Але справа тут, швидше за все, в тому, що до списку «дозволених» продуктів для кожної групи крові потрапляють в основному продукти некалорійні. При цьому ні одній групі не радять в достатку харчуватися булочками, тістечками, цукерками. Тому ефективність дієти за групою крові слід пов’язувати лише з банальними обмеженнями в їжі.

Мінуси: ті, хто вибирають для себе цю дієту, змушені втискувати себе в рамки певного типу харчування, не завжди корисного і не доставляє задоволення, а головне – абсолютно науково не обгрунтований.

4 місце: БІЛКОВА ДІЄТА

Суть: насправді, ці дієти, до яких відносяться широко відомі дієта Аткінса і «Кремлівська», правильніше було б назвати низьковуглеводні. Всім продуктам присвоєно певну кількість очок, які по суті справи відображають вміст вуглеводів у 100 г продукту. Самими низкоочковими (0 – 1 бал.) є м’ясо, птиця, ковбаси; огірки і лимони оцінені в 3 б, картоплю в 1 б, крупи і хліб до 50 б, а самий «дороги» – цукровий пісок: аж 99,8 балів. У знаменитій «кремлівці» дозволяється наїдатися 40 балами. тим, хто хоче схуднути, тим, хто вже досяг результату, можна їсти все, не виходячи за межі 60 б. У Аткінса вимоги і того жорсткіше. Обгрунтовують ці дієти тим, що організм, позбавлений найбільш легкого джерела калорій – вуглеводів – починає виробляти енергію, «кидаючи в топку» жири, і людина худне!

Плюси: багатьом дійсно вдається схуднути. Особливо приваблива ця дієта для любителів м’яса, яке можна їсти в необмежених кількостях. До речі, «Кремлівку» із задоволенням дотримуються чоловіки, адже крім їхньої улюбленої ковбаси, дієта не забороняє і міцні алкогольні напої.

Мінуси: дієта зовсім не дешева і незручна в побутовому плані – для правильного підрахунку очок завжди потрібно мати під рукою таблиці продуктів та електронні ваги (тому що важливо знати масу продукту). Багатьом набридає постійна морока з підрахунками, і люди просто переходять на м’ясні продукти, виключаючи не тільки хліб, крупи і цукор, але і більшість овочів і фруктів. Однак руйнування жирів, що відбувається у відсутності вуглеводів, призводить до утворення високотоксичних речовин – кетонових тіл, які ушкоджують клітини організму, особливо тканини печінки, нирок, головного мозку. Крім того, обмеження в рослинних продуктах призводять до дефіциту харчових волокон, що стає причиною ускладнення роботи кишечника, порушень в складі кишкової мікрофлори, накопичення токсичних продуктів в організмі. Дефіцит вітамінів і мінералів – ще одна причина поганої переносимості низьковуглеводних дієт.  «Білкові» дієти протипоказані людям із захворюваннями нирок, печінки і жовчного міхура, серцево-судинної системи, діабетикам.

3 місце: ЯПОНСЬКА ДІЄТА

Суть: Набір продуктів в дієті дуже обмежений: на сніданок рекомендується випивати тільки чорну каву або з’їдати свіжу моркву з лимонним соком. На обід і вечерю – відварна курка або яловичина, смажена або варена риба, яйця, свіжа або варена капуста, морква, кабачки, зрідка томатний сік, фрукти, сир, кефір. Цукор, сіль, хліб і алкогольні напої під суворою забороною. Розрахована дієта на два тижні, за які, нібито, встигає змінитися обмін речовин і організм твердо стає на шлях зниження ваги. Насправді, традиційне харчування японців не має нічого спільного з «японською дієтою», проте дозволяє зберігати нормальну вагу. Самі японці активно споживають рис, сою та інші бобові продукти, овочі та фрукти, морську рибу і сіль. М’ясо, птицю, яйця і молочні продукти жителі країни висхідного сонця їдять рідко і в невеликих кількостях, а замість чорної кави віддають перевагу різноманітні сорти чаю.

Плюси: японська дієта допомагає скинути вагу багатьом, правда, результати досить скромні: 2-5 кг за два тижні. Однак безсольові дієти добре знижують апетит, так що після закінчення «японки» немає особливого бажання накидатися на їжу, що дозволяє зберегти досягнутий результат досить довго. Ще одна перевага дієти – її дешевизна, за час застосування вдається здорово заощадити на закупівлі продуктів.

Мінуси: дієта не допускає жодних відхилень від рекомендацій, тому підходить тільки дисциплінованим людям. На час її дотримання доведеться забути про походи в гості і взагалі харчуванні поза домом, а дієтичні страви доведеться готувати заздалегідь і носити з собою на роботу.  Протипоказана при гастриті, виразковій хворобі, цукровому діабеті, а також при серцево-судинних захворюваннях з високою чутливістю до кави.

2 місце: ДІЄТА «НЕ ЇСТИ ПІСЛЯ …»

Суть: це, швидше, не дієта, а спосіб харчування, навіть спосіб життя. Найчастіше рекомендують не їсти після 18 вечора, хоча можливі варіанти: деякі автори стверджують, що лиха не трапитися, якщо повечеряти до 20 годин, інші говорять, що закінчувати їсти потрібно аж в 14 годин!  Насправді, рекомендації обмежувати себе у вечірньому харчуванні цілком виправдані. У першій половині дня їжа засвоюється краще, і є більше можливостей витратити отримані калорії. Увечері ж активність травної системи значно знижена, та й енерговитрати набагато менше. Звичайно, є щасливчики, які можуть дозволити собі щільну вечерю, не додавши при цьому ні грама, але для більшості людей, схильних до надлишку ваги, рясна щовечірня трапеза може стати причиною сліз за втраченою талії.

Плюси: на відміну від більшості дієт, метод «не їсти після …» має справді вагомі, науково підтверджені обгрунтування і не має серйозних побічних ефектів. Більшості людей, що вдалися до цього методу, дійсно вдається схуднути, правда, не завжди на бажану кількість кілограмів. Найкраще цей метод підходить «жайворонкам», тому що в них немає великого розриву між останнім прийомом їжі і сном. Умовою для безпеки цього методу є повноцінне харчування до «часу X», тобто, як мінімум, нормальний сніданок та обід.

Мінуси: далеко не всім зручно дотримуватися цей метод. Він мало підходить «совам», які лягають далеко за північ: у них, швидше за все, виникне бажання перекусити увечері. Людям, які не мають можливості нормально поїсти на роботі, теж небажано зовсім відмовлятися від вечері. Нарешті, тим, хто страждає на гастрит, виразкову хворобу, діабетом або іншими захворюваннями, які вимагають частого дрібного харчування, застосовувати цей метод протипоказано. Ще одним суттєвим мінусом цього методу є неможливість нормально провести свята: адже більшість застіль відбувається саме ввечері, до речі, про романтичний вечері з коханою теж доведеться забути!

1 місце: РОЗДІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ

Суть: родоначальником роздільного харчування вважають американця Г. Шелтона, який створив 100 років тому складну систему, засновану на наукових даних. Згідно з його твердженнями, наш організм краще засвоює однотипну їжу, а вживання змішаної їжі може призвести до порушення роботи кишечника, інтоксикації організму і надмірної ваги. Шелтон не рекомендував вживати разом два білкові продукту, білки з жирами або кислими фруктами, жири з вуглеводами, цукор з крохмалем, а молоко, диню і кавун і взагалі їсти окремо від усього.

Доводи Шелтона і створившу схожу систему доктора Хея звучать цілком переконливо, але … Медична наука не стоїть на місці і дані фізіологів столітньої давності були успішно спростовані. Ще в 40-х роках минулого століття професор харчування І. II. Разенков довів у своїх дослідах, що змішане харчування є більш природним, фізіологічним, здоровим для людини, ніж роздільне. Згодом ці дані були неодноразово підтверджені вченими всього світу. До речі, саме в тих країнах, кухня яких відрізняється строкатим розмаїттям та любов’ю до змішування різних продуктів, наприклад, в Італії, Франції, Японії та Китаї немає серйозної проблеми з надлишком ваги в населення.

Плюси: серед шанувальників роздільного харчування і справді не багато товстунів. Справа в тому, що в цих системах звучить багато абсолютно правильних порад: їсти повільно і невеликими порціями, уникати рафінованих продуктів та фаст-фуду, обмежувати сіль, вживати натуральні злаки, фрукти та овочі, нежирні молочні продукти, не їсти після 20 годин, не купувати продукти на голодний шлунок, займатися спортом. Ефект отримують саме ті люди, які дотримуються і ці рекомендації, а не тільки принцип роздільності.

Мінуси: необхідність постійно стежити за сполучуваністю продуктів у своїй тарілці робить шанувальників роздільного харчування заручниками досить складної системи, корисність якої спростована сучасною медичною наукою. Крім того, при постійному роздільному харчуванні травна система втрачає здатність справлятися зі змішаною їжею, і тоді дієту доводиться перетворювати в спосіб життя.

Дах, іншими словами покрівля у Львові чи Тернополі, може бути із черепиці чи шиферу.
Интернет-магазин чехлов для iPad. Лучшие чехлы для iPad в Киеве. Чехлы и аксессуары.

Залишити коментар