Яблучний пиріг Шарлотка

30.11.2010

яблучний пиріг

Кулінарні рецепти з фото на порталі Cooking.

Найпопулярніші пироги в усіх країнах Європи – це пироги з яблуками, без яких не відбувається жодне святкування, будь воно дитячим або дорослим. Дивно, але факт, що люди у своїй більшості дуже полюбили яблучні пироги і вже багато століть постійно печуть їх на всілякі урочистості. Ще більш дивно, скільки було придумано борошняних солодких виробів, в яких основною начинкою є яблука. До речі, в англомовних країнах немає такого поняття як яблучні пироги – їх всі називають яблучними паями.

Серед легендарних яблучних пирогів особливо виділяється штрудель, шарлотка і тарт Татен. Найбільш простий і популярною з цього списку є шарлотка. Навколо неї ведеться безліч різноманітних суперечок, але всі вони стосуються виключно того, хто першим її придумав і на честь кого її назвали. Наприклад, хтось вважає, що ці пироги з яблуками були названі по імені Шарлотти Бланкенбургскої – дружини царевича Олексія. А хтось думає, що шарлотка отримала свою назву на ім’я іншої дружини – англійського короля Георга Третього, яка захоплювалася вирощуванням яблучних садів і протегувала виробникам яблучних виробів.

Рецепт пирога

Інгредієнти: 1,35 кг яблук (очистити і нарізати), 1 лимон (сік лимона вичавити, а цедру натерти на дрібній тертці), 85 гр родзинок, 115 г цукрової пудри, 140 г вершкового масла, 1 великий батон, 1 / 2  ложки кориці

Приготування:

Для начинки:

1) Покласти у велику каструлю з важким дном яблука, лимонну цедру, лимонний сік, родзинки і 4 столові ложки з “горою” цукрової пудри (або цукру). Накрити кришкою і варити на слабкому вогні, постійно помішуючи протягом 8-10 хвилин, поки яблука не стануть дуже ніжними і почнуть розвалюватися.

2) Розігріти духовку до 190 С.

Для основи пирога:

3) Розтопити масло в маленькій каструльці. Занурити кисть в розтоплене масло і змастити з боків і по дну форми для пирога. Батон розрізати на скибочки, прибрати жорстку скориночку. Кожну скибочку змастити пензликом з обох сторін залишиним розтопленим маслом. Змішати 1 столову ложку з “горою” цукрової пудри (або цукру) з корицею і занурити промаслену скибочку однією стороною в цукрово-коричний суміш.

4) Укласти скибочки батона у форму для пирога цукровою стороною вниз. Кілька скибочок укласти з боків форми цукровою стороною назовні.

5) Зверху на скибочки укласти яблучну начинку. І обкласти залишеними скибочками батона цукровою стороною вгору.

6) Випікати в духовці протягом 30-35 хвилин до золотистого кольору або до хрусткої скоринки. Дати охолонути протягом 5 хвилин, після чого можна викласти на блюдо і розрізати на порційні шматочки.

Всім смачного!!!

{ 2 comments… читати їх нижче або додати один }

Оксана Лапаєва

Ням ням.Люблю яблучний пиріг.

kralya

І я люблю! Він смачний і простий в приготуванні)

Залишити коментар