Лікувальна дієта 10

17.09.2010

Лікувальна дієта. Дієта №9

Показання для призначення дієти
Показання для призначення дієти – захворювання серцево-судинної системи в стадії компенсації або при нерізко вираженій недостатності кровообігу (I-II А ступеня).

Мета призначення дієти

Мета призначення дієти – поліпшення кровообігу, функціонування серцево-судинної системи, печінки і нирок, нормалізація обміну речовин, щаження серцево-судинної системи та органів травлення.

Загальна характеристика дієти

Для дієти характерно невелике зниження енергоцінності за рахунок жирів і вуглеводів частково; значне обмеження кількості повареної солі, зменшення споживання рідин. Обмежено вміст речовин, що збуджують серцево-судинну та нервову системи, дратівливих печінку і нирки, зайво обтяжливих шлунково-кишковий тракт, що сприяють метеоризму. Збільшено вміст калію, магнію, ліпотропних речовин. Кулінарна обробка з помірним механічним щаженням. М’ясо та рибу відварюють. Виключені тяжкопереварювані страви. Їжу готують без солі. Температура звичайна. Режим харчування: 5 разів на день відносно рівномірними порціями.

Хімічний склад і енергоцінність дієти

Хімічний склад дієти: білки – 80-90 г (55-60% тваринні), жири – 70 г (25-30% рослинні), вуглеводи – 350 г, кухонна сіль – 6-7 г (3-5 г на руки) , вільна рідина – 1,2 л. Енергоцінність дієти - 2300-2400 ккал.

Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти

Хліб і борошняні вироби. Хліб пшеничний з борошна 1-го і 2-го сорту, вчорашньої випічки або злегка підсушений; дієтичний безсольовий хліб. Нездобне печиво та бісквіт.
Виключають з дієти: свіжий хліб, вироби зі здобного та листкового тіста, млинці, оладки.

Супи. 250-400 г на прийом. Вегетаріанські з різними крупами, картоплею, овочами (краще з подрібненими), молочні, фруктові. Холодний борщ. Супи приправляють сметаною, лимонною кислотою, зеленню.
Виключають з дієти: супи з бобових, м’ясні, рибні, грибні бульйони.

М’ясо і птиця. Нежирні сорти яловичини, телятини, м’ясної та обрізної свинини, кролика, курки, індички. Після зачистки від сухожиль і фасцій м’ясо відварюють, а потім запікають або обсмажують. Страви з рубаного чи кускового відвареного м’яса. Заливне з відвареного м’яса. Обмежено – докторська і дієтична ковбаси.
Виключають з дієти: жирні сорти, качка, гуска, печінка, нирки, мізки, копченості, ковбасні вироби, м’ясні консерви.

Риба. Нежирні види – варена або з наступним обсмажуванням, шматком і рубана. Страви з відварених продуктів моря.
Виключають з дієти: жирні види, солону, копчену, ікру, консерви.

Молочні продукти. Молоко – при переносимості; кисломолочні напої, сир і страви з нього з крупами, морквою, фруктами. Обмежені сметана та вершки (тільки в страви), сир.
Виключають з дієти: солоні та жирні сири.

Яйця. До 1 яйця в день. Некруто, парові і запечені омлети, білкові омлети, у страви.
Виключають з дієти: круті яйця, смажені.

Крупи. Страви з різних круп, приготовані на воді або молоці (каші, запечені пудинги та ін.) Відварені макаронні вироби.
Виключають з дієти: бобові.

Овочі. У відварному, запеченому, рідше – сирому вигляді. Картопля, цвітна капуста, морква, буряк, кабачки, гарбуз, томати, салат, огірки. Білокачанна капуста і зелений горошок – обмежено. Зелена цибуля, кріп, петрушка – в страви.

Виключають з дієти солоні, мариновані, квашені овочі; шпинат, щавель, редьку, редис, часник, ріпчаста цибуля, гриби.

Закуски. Салати зі свіжих овочів (терта морква, томати, огірки), вінегрети з рослинним маслом, овочева ікра, салати фруктові, з морепродуктами, риба відварна заливна.
Виключають з дієти гострі, жирні й солоні закуски, копченості, ікру риб.

Плоди, солодкі страви, солодощі. М’які стиглі фрукти і ягоди в свіжому вигляді. Сухофрукти, компоти, киселі, муси, самбуки, желе, молочні киселі і креми, мед, варення, нешоколадні цукерки.

Виключають з дієти: плоди з грубою клітковиною, шоколад, тістечка.

Соуси і прянощі. На овочевому відварі, сметанні, молочні, томатні, цибульний з вивареного і підсмаженого лука, фруктові підливи. Лавровий лист, ванілін, кориця, лимонна кислота.
Виключають з дієти: соуси на м’ясному, рибному, грибному відварі, гірчицю, перець, хрін.

Напої. Неміцний чай, кавові напої з молоком, фруктові та овочеві соки, відвар шипшини, обмежено – виноградний сік.
Виключають з дієти: натуральна кава, какао.

Жири. Несолоне вершкове масло і топлене масло. Рослинні масла в натуральному вигляді.
Виключають з дієти: м’ясні і кулінарні жири.

Приклад меню дієти № 10

1-й сніданок: яйце некруто, каша вівсяна молочна, чай.

2-й сніданок: яблука печені з цукром.

Обід: суп перловий з овочами на рослинному маслі (1 / 2 порції), м’ясо відварне з морквяним пюре, компот із сухофруктів.

Полудень: відвар шипшини.

Вечеря: пудинг сирний (1 / 2 порції), відварна риба з картоплею відварною, чай.

На ніч: кефір.

Модным и красивым атрибутом Вашего стиля может стать заплетена коса. Плетениях кос видео можно увидеть на сайте www.fashiontime.ru.

Залишити коментар