Лікувальна дієта 10И

Лікувальна дієта 10И

Показання для призначення дієти – інфаркт міокарда.
Мета призначення дієти – сприяти відновлювальним процесам в м’язі серця, поліпшенню кровообігу та обміну речовин, зменшенню навантаження на серцево-судинну систему, нормалізації рухової функції кишечника.

Загальна характеристика дієти

Це дієта зі значним зниженням енергоцінності за рахунок білків, вуглеводів і жирів особливо, зменшенням обсягу їжі, обмеженням повареної солі і вільної рідини. З дієти виключені важкоперетравлювані, що викликають бродіння в кишечнику і метеоризм, багаті холестерином, тваринними жирами і цукром продукти, екстраактивні речовини м’яса і риби. Корисні продукти, багаті ліпотропні речовинами, вітамінами С, калієм, а також м’яко стимулюють рухову функцію кишечнику, що особливо важливо при запорах.

Дієта № 10И складається з 3 послідовно призначених раціонів. Раціон I необхідний у гострому періоді (1-й тиждень); II – у підгострому періоді (2-3-й тиждень); III – у період рубцювання (4-й тиждень). Раціон I припускає протерті страви, II – в основному подрібнені; III – подрібнені і шматком. Продукти відварюють без солі. Виключають холодні (нижче 15o С) страви та напої. Режим харчування: 6 разів на день при I-II раціоні, 5 разів на день невеликими порціями при III раціоні.

Хімічний склад і енергоцінність дієти

I раціон
Хімічний склад дієти: білки – 50 г, жири – 30-40 г, вуглеводи – 150-200 г, вільна рідина – 0,7 – 0,8 л, калорійність дієти – 1100-1300 ккал; маса раціону – 1,6 – 1,7 кг; кухонна сіль виключена.

II раціон
Хімічний склад дієти: білки – 60-70 г, жири – 50-60 г, вуглеводи – 230-250 г, вільна рідина – 0,9-1,0 л, калорійність дієти – 1600-1800 ккал; маса раціону – 2 кг ; 3 г куховарської солі на руки.

III раціон
Хімічний склад дієти: білки – 85-90 г, жири – 70 г, вуглеводи – 300-320 г, кухонна сіль – 5-6 г, вільна рідина – 1-1,1 л, калорійність дієти - 2100-2300 ккал.; маса раціону – 2,2-2,3 кг; 5-6 г кухонної солі на руки.

Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти

Хліб і борошняні вироби. I раціон – 50 г сухарів або підсушеного хліба з пшеничного борошна вищого і 1-го сорту; II раціон – 150 г пшеничного хліба вчорашньої випічки; III раціон – 250 г вчорашнього пшеничного хліба з заміною 50 г його на житній хліб з сіяного борошна (при переносимості).

Супи. I раціон – 150-200 г; на овочевому відварі з протертими дозволеними крупою і овочами, яєчними пластівцями. II-III раціони – 250 г з добре розвареним крупою і овочами (борщ, борщ, морквяний протертий та ін); допустимо слабкий знежирений м’ясний бульйон.

М’ясо, птиця, риба. Тільки нежирні види і сорти. М’ясо звільняють від фасцій, сухожиль, шкіри (птах), жиру. I раціон – парові котлети, кнелі, фрикадельки, суфле і ін, відварна риба (по 50 г нетто). II-III раціони – відварні шматком, вироби з котлетної маси.

Молочні продукти. Молоко – в страви та чай. Нежирний кефір і інші кисломолочні напої. Сир протертий, паста, суфле (I раціон), а також пудинги з крупою, морквою, фруктами (II-III раціони). Сметана – для заправки супів. Сир нежирний, несолоний – II-III раціони.

Яйця. I-III раціони – білкові омлети, яєчні пластівці до овочевих бульйонів.

Крупи. I раціон – 100-150 г манної каші, протертої гречаної, геркулеса на молоці; II раціон – 150-200 г рідких, в’язких непротертих каш, 100 г розсипчастої гречаної, запіканки манної; III раціон – 200 г каш, відварений вермішелі з сиром, запіканки манної з яблуками, пудингу гречаної-сирного.

Овочі. I раціон – 100 г пюре з картоплі, моркви, буряка (окремі страви та гарніри), протертий морквяно-сирний пудинг; II раціон доповнюють цвітною капустою, тертої сирої морквою; III раціон – доповнюють тушкованою морквою і буряком. Маса страв – 150 г.

Закуски. I-II раціони – виключені; III раціон – вимочений оселедець, нежирна шинка, відварні заливні м’ясо і риба, стиглі томати.

Плоди, солодкі страви, солодощі. I раціон – яблучне пюре, желе, муси; чорнослив, курага-розмочені, пюре; 30 г цукру або меду; II-III раціони доповнюють сирими м’якими фруктами і ягодами, печеними яблуками, компотом, молочним киселем і желе, джемом, меренгами; до 50 г цукру.

Соуси і прянощі. II-III раціони – для поліпшення смаку несолоної їжі – кисло-солодкі фруктові, лимонний і томатний соки, лимонна кислота, ванілін, 3% столовий оцет, соуси на овочевому відварі і молоці, вивареного і злегка підсмажений ріпчасту цибулю.

Напої. I раціон – по 100-150 г на день слабкого чаю з лимоном, молоком, кавових напоїв з молоком, відвару шипшини, настою чорносливу, морквяного, бурякового, фруктових соків; II-III раціони – те ж по 150-200 г.

Жири. Вершкове масло і рослинні рафіновані олії – в страви. На III раціоні – 10 г вершкового масла на руки.

Виключаємо з дієти продукти і страви: свіжий хліб, здоба, борошняні вироби випечні, жирні види і сорти м’яса, птиці, риби, печінку та інші м’ясні продукти суб, ковбаси, консерви, ікра, незбиране молоко та вершки, яєчні жовтки, пшоно, перлова , ячна крупа, бобові, білокачанна капуста, огірки, редиска, цибуля, часник, прянощі, тварини та кулінарні жири, шоколад та інші кондитерські вироби, натуральна кава і какао, виноградний сік.

Приклад меню I, II і III раціонів дієти № 10И

I раціон
1-й сніданок: сирна паста – 50 г, каша з геркулеса протерта молочна – 100 г, чай з молоком – 150 г.

2-й сніданок: яблучне пюре – 100 г.

Обід: суп манний на овочевому відварі – 150 г, м’ясне суфле – 50 г, морквяне пюре з рослинним маслом – 100 г, желе фруктове – 100 г.

Полудень: сирна паста – 50 г, відвар шипшини – 100 г.

Вечеря: кнелі рибні – 50 г, гречана каша протерта – 100 г, чай з лимоном – 150 г.

На ніч: відвар чорносливу – 100 г.

II раціон
1-й сніданок: білковий омлет – 50 г, каша манна на фруктовому пюре – 200 г, чай з молоком – 180 г.

2-й сніданок: паста сирна – 100 г, відвар шипшини – 100 г.

Обід: борщ вегетаріанський з рослинним маслом – 250 г, м’ясо відварене – 55 г, картопляне пюре – 150 г, желе фруктове – 100 г.

Полудень: яблука печені – 100 г.

Вечеря: риба відварна – 50 г, пюре морквяне – 100 г, чай з лимоном – 180 г.

На ніч: кефір нежирний – 180 г.

III раціон
1-й сніданок: масло вершкове – 10 г, сир – 30 г, каша гречана – 150 г, чай з молоком – 180 г.

2-й сніданок: сир з молоком – 150 г, відвар шипшини – 180 г.

Обід: суп вівсяний з овочами – 250 г, курка відварна – 100 г, буряк тушкована в сметанному соусі – 150 г, яблука свіжі – 100 г.

Вечеря: риба відварна з картопляним пюре – 85/150 г, чай з лимоном – 180 г.

На ніч: кефір – 180 г.

Сделать Ваши зубы белоснежными быстро и недорого сможет система отбеливанию white light, которая является прекрасным средством в борьбе с желтизной зубов.

Залишити коментар