Лікувальна дієта 11

Лікувальна дієта. Дієта №11

Показання для призначення дієти
Показання для призначення дієти – туберкульоз легенів, кісток, лімфатичних вузлів, суглобів при нерізкому загостренні або його загасанні, при зниженій маси тіла (виснаження після інфекційних хвороб, операцій, травм), у всіх випадках при відсутності уражень органів травлення. Розроблено варіанти дієти № 11 з урахуванням локалізації і характеру туберкульозного процесу, стану органів травлення, наявності ускладнень.

Мета призначення дієти

Мета дієти поліпшення харчування організму, підвищення його захисних сил, посилення відновних процесів в ураженому органі.

Загальна характеристика дієти

Ця дієта з підвищеною калорійністю, що збільшує вміст в організмі тваринних білків, особливо молочних, вітамінів, мінеральних речовин (кальцій, залізо та ін), помірним збільшенням кількості жирів і вуглеводів. Кулінарна обробка і температура їжі звичайні. Режим харчування: 5 разів на день.

Хімічний склад і енергоцінність дієти

Хімічний склад дієти: білки – 100-120 г (60% тваринні), жири – 100-110 г (20-25% рослинні), вуглеводи – 400-450 г, кухонна сіль – 12-15 г, вільна рідина – 1, 5 л. Енергоцінність дієти – 2900-3100 ккал.

Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти

Хліб і борошняні вироби. Пшеничний і житній хліб і різні борошняні вироби (пиріжки, печиво, бісквіти, здоба та ін.)

Супи. Будь-які.

М’ясо, птиця, риба. Різні види м’яса, птиці і риби, виключаючи дуже жирні, в будь-якій кулінарній обробці. Печінка, м’ясопродукти (ковбаса, шинка, сосиски), рибопродукти (оселедця, балики, ікра, консерви – шпроти, сардини та ін); нерибні морепродукти.

Молочні продукти. У повному асортименті з обов’язковим включенням сиру і сиру.

Яйця. У різному приготуванні.

Крупи. Різна крупа (особливо гречана, вівсяна), макаронні вироби. Бобові, добре розварені, у вигляді пюре.

Овочі, фрукти, ягоди. У будь-якій кулінарній обробці, але частиною обов’язково сирі.

Закуски. Різні закуски, особливо листяні та овочеві салати.

Солодкі страви, солодощі. Різні солодкі страви, мед, варення і ін

Соуси і пряності. М’ясний червоний, молочний бешамель, сметанний, яєчно-молочний та ін, прянощі в помірній кількості.

Напої. Будь-які; обов’язково овочеві і фруктові соки, відвар шипшини та пшеничних висівок.

Жири. Вершкове, рослинна олії в натуральному вигляді, топлене – для приготування страв.

Виключають з дієти: дуже жирні сорти м’яса і птиці, баранячий, яловичий і кулінарні жири; гострі та жирні соуси, торти і тістечка з великою кількістю крему.

Приклад меню дієти № 11

1-й сніданок: салат зі свіжої капусти з яблуками зі сметаною, омлет, каша вівсяна молочна, чай з молоком.

2-й сніданок: сир, чай.

Обід: борщ на м’ясному бульйоні з сметаною, курка смажена з відварним рисом, компот.

Полудень: відвар шипшини.

Вечеря: зрази м’ясні, фаршировані цибулею і яйцем, морквяне пюре, запіканка з гречаної крупи із сиром, чай.

На ніч: кефір.

На улице эра высоких технологий, поэтому пора переходить на управление освещением дистанционно с помощью программы умного дома HOME SAPIENS.

Залишити коментар