Лікувальна дієта 1А

17.09.2010

Лікувальна дієта. Дієта №1А

Показання для призначення дієти є різке загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки в перші 6-8 днів лікування; різке загострення хронічного гастриту в перші дні лікування; гострий гастрит на 2-4-й день лікування, опік стравоходу.

Мета призначення дієти

Метою призначення дієти є максимальне (механічне, хімічне і термічне) щаження шлунково-кишкового тракту, зменшення запалення, поліпшення загоєння виразок, забезпечення харчуванням при постільному режимі.

Загальна характеристика дієти

Це дієта зниженої енергоцінності за рахунок вуглеводів і частково білків і жирів. Обмежено кількість натрію хлориду (повареної солі). Виключені продукти і страви, збуджуючі секрецію шлунка та дратівливі його слизисту оболонку. Їжу готують в протертому вигляді, відварюють у воді або на пару, дають в рідкому і кашкоподібного стані. Виключають дуже холодні і гарячі страви. Режим харчування: 6 разів на день невеликими порціями. На ніч приймають молоко.

Хімічний склад і енергоцінність дієти

Дієта містить: білки – 80 г (60-70% тваринні), жири – 80-90 г (20% рослинні), вуглеводи – 200 г, кухонну сіль – 8 г, вільної рідини – 1,5 л. Калорійність дієти – 1900-2000 ккал. Режим харчування: 6 разів на день невеликими порціями. На ніч: молоко.

Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти

Хліб і борошняні вироби виключають з дієти.

Супи. Слизові з манної, вівсяної, рисової, перлової круп додаванням яєчно-молочної суміші, вершків, вершкового масла.

М’ясо і птиця. Нежирна яловичина, телятина, кролик, курка, індичка. Очищають від сухожиль, жиру, шкіри. Варять, пропускають 2-3 рази через м’ясорубку і у вигляді пюре або парового суфле дають 1 раз на день.

Риба. Парове суфле 1 раз на день (замість м’яса) з нежирних видів риб, відварених без шкіри.

Молочні продукти. Молоко, вершки, парове суфле з свіжоприготовленого протертого сиру.
Виключають з дієти: кисломолочні напої, сир, сметану, звичайний сир.

Яйця. До 3 штук на день. Тільки в смятку і паровий омлет.

Крупи. Рідкі каші з манної крупи, круп’яної муки, протертих гречаної, вівсяної круп і рису з додаванням молока або вершків.

Овочі – виключають з дієти.

Закуски – виключають з дієти.

Плоди, солодкі страви і солодощі. Киселі і желе із солодких ягід і фруктів. Цукор, мед. Молочний кисіль.
Виключають з дієти: плоди в сирому вигляді, кондитерські вироби.

Соуси і пряності – виключають з дієти.

Напої. Неміцний чай з молоком або вершками, соки зі свіжих фруктів та ягід, розведені водою з цукром, відвар шипшини.
Виключають з дієти: кава, какао, газовані напої.

Жири. Свіже вершкове і рафіновані рослинні масла додають в готові страви.

Приклад меню дієти № 1А

1-й сніданок: два яйця в смятку, молоко.

2-й сніданок: молоко.

Обід: суп вівсяний слизистий, суфле куряче парове, кисіль фруктовий.

Полудень: крем молочний, відвар шипшини.

Вечеря: каша рисова молочна протерта, молоко.

На ніч: молоко.

Сделать Вашу жизнь более легкой и красивой поможет прачечное оборудование, которое сэкономит много времени и позволит заниматься более приятными и полезными делами.

Залишити коментар