Лікувальна дієта 3

17.09.2010

Лікувальна дієта 3

Показанням для призначення цієї дієти є хронічні захворювання кишечника з запорами при нерізко або затухаючому загостренні і поза загостренням.

Дізнатись інформацію про всі лікарні Львова можна на сайті lvivposter.com.

Мета призначення дієти

Мета призначення дієти – нормалізація порушених функцій кишечника і пов’язаних з цими порушеннями обмінних процесів в організмі.

Загальна характеристика дієти

Дієта фізіологічно повноцінна з включенням продуктів і блюд, що підсилюють рухову функцію і спорожнення кишечника (овочів, свіжих і сушених плодів, хлібопродуктів, круп, кисломолочних напоїв та ін.) Виключені продукти і страви, що підсилюють бродіння і гниття в кишечнику і негативно впливають на інші органи травлення (багаті жирами, смажені вироби та ін.) Їжу готують у неподрібненому вигляді, у воді, на пару або запікають. Овочі і плоди вживають в сирому і вареному вигляді. У дієту включають холодні перші і солодкі страви, напої.

Енергетична цінність дієти і її хімічний склад

Хімічний склад дієти: білки – 80-90 г (55% тваринні), жири – 80-90 г (25 – 30% рослинні), вуглеводи – 350-400 г, кухонна сіль – 12 – 15 г, вільна рідина – 1, 5 л. Енергоцінність дієти – 2500-2700 ккал.

Режим харчування при дотриманні дієти

Прийом їжі 4-6 разів на день. Вранці бажані холодна вода з медом або соки плодів і овочів; на ніч: кефір, компоти зі свіжих або сухих фруктів, свіжі фрукти, чорнослив.

Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти

Хліб і борошняні вироби. Хліб пшеничний з борошна 2-го сорту, зерновий, докторський; при переносимості – житній. Всі – вчорашні випічки. Печиво нездобне, сухий бісквіт. Нездобні випечені вироби з фруктами та ягодами – обмежено.

Виключають з дієти: хліб з борошна вищих сортів, листкове та здобне тісто.
амиові.

М’ясо і птиця. Нежирні сорти різних видів м’яса, курка, індичка – варені, запечені в основному шматком, іноді рубані. Сосиски молочні.

Виключають з дієти: жирні сорти, качку, гуску, копченості, консерви.

Риба. Нежирні види. Шматком – відварна, запечена. Страви з морепродуктів.

Виключають з дієти: жирні види, копчену рибу, консерви.

Молочні продукти. Молоко в стравах. Різні кисломолочні напої. Сир свіжий і страви з нього: пудинги, ліниві вареники, ватрушка, у поєднанні з крупами. вершки. Негострий сир. Сметана в стравах.

Яйця. До 2 штук на день. Некруто, парові омлети, білкові омлети у страви.

Виключають з дієти: круті яйця, смажені.

Крупи. В основному у вигляді розсипчастих каш і запіканок з гречаної, пшоняної, пшеничної, ячної круп, зварених у воді з додаванням молока.

Виключають з дієти або обмежують: рис, манну крупу, саго, вермішель, бобові.

Овочі. Буряк, морква, томати, салат, огірки, кабачки, гарбуз, цвітна капуста – сирі та варені на гарніри, у вигляді запіканок. Капуста білокачанна, зелений горошок – у вареному вигляді і при переносимості. Обмежують картоплю.

Виключають з дієти: редьку, редис, часник, цибуля, ріпу, гриби.

Закуски. Салати з сирих овочів і вінегрети з рослинним маслом, ікра овочева, фруктові салати. Сир негострий, шинка нежирна, оселедець вимочений, м’ясо і риба заливні.

Виключають з дієти: жирні і гострі страви, копченості.

Плоди, солодкі страви і солодощі. Свіжі, стиглі, солодкі фрукти і ягоди сирі і в стравах в підвищеній кількості. Сушені фрукти в розмоченому вигляді і в різних стравах (чорнослив, курага, урюк, інжир). Мед, варення, мармелад, паста, молочна карамель.

Виключають з дієти: кисіль, чорницю, айву, кизил, шоколад, вироби з кремом.

Соуси і прянощі. На неміцному м’ясному, рибному бульйоні, томатний, молочний бешамель, рідше – сметанні, фруктові. Кріп, петрушка, селера, лавровий лист.

Виключають з дієти: жирні та гострі соуси, хрін, гірчицю, перець.

Напої. Чай кава із замінників. Відвар шипшини та пшеничних висівок, соки фруктові та овочеві (зі слив, абрикосів, моркви, томатів та ін.)

Виключають з дієти: какао, натуральна кава, міцний чай.

Жири. Масло вершкове. Рослинні масла – в страви.

Виключають з дієти: тварини і кулінарні жири.

Приклад меню дієти №3

1-й сніданок: салат овочевий з рослинним маслом, омлет паровий, чай.

2-й сніданок: яблуко свіже.

Обід: щі вегетаріанські зі сметаною, м’ясо відварне з тушкованим буряком, компот із сухофруктів.

Вечеря: голубці овочеві,  чай.

На ніч: кефір.

Залишити коментар