Лікувальна дієта 4

17.09.2010

Лікувальна дієта 4

Показання для призначення дієти: Показання для призначення цієї дієти – гострі захворювання і різке загострення хронічних захворювань кишечника з сильними проносами.

Мета призначення дієти

Мета призначення дієти – забезпечити харчування при порушенні травлення, зменшити запалення, бродильні і гнильні процеси в кишечнику, сприяти нормалізації функцій кишечника і інших органів травлення.

Загальна характеристика дієти

Дієта зниженої енергоцінності за рахунок жирів і вуглеводів при нормальному змісті білка з різким обмеженням механічних, хімічних і термічних подразників шлунково-кишкового тракту. Виключені продукти, що підсилюють секрецію органів травлення, процеси бродіння і гниття в кишечнику; страви рідкі, напіврідкі, протерті, зварені у воді або на пару, а також дуже холодні і гарячі страви. Режим харчування: 5-6 разів на день невеликими порціями.

Хімічний склад і енергоцінність дієти

Хімічний склад дієти: білки – 70-80 г (60-65% тваринні), жири – 60-70 г, вуглеводи – 250 г (40-45 г цукру), кухонна сіль – 8-10 г, вільна рідина – 1, 5 – 2 л. Енергоцінність дієти – 1800-1900 ккал.

Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти

Хліб і борошняні вироби. Сухарі з 200 г пшеничного хліба вищого гатунку, тонко нарізані і непіджаристі.
Виключають з дієти: інші хлібобулочні та борошняні вироби.

Супи. На знежиреному слабкому м’ясному або рибному бульйоні з додаванням слизових відварів круп, манної, рисового, вареного і протертого м’яса, парових фрикадельок, яєчних пластівців.
Виключають з дієти: супи з крупою, овочами макаронними виробами, молочні, міцні і жирні бульйони.

М’ясо і птиця. Нежирні сорти яловичини, телятини, курей, індиків, кроликів. М’ясо знежирюють, видаляють фасції і сухожилля, у птахів – шкіру. Парові або зварені на воді котлети, кнелі, фрикадельки. Фарш з вареним рисом замість хліба 3-4 рази пропускають через дрібну решітку м’ясорубки. Суфле з відвареного м’яса.
Виключають з дієти: жирні види і сорти м’яса, м’ясо шматком, ковбаси та інші м’ясні продукти.

Риба. Нежирні види свіжої риби шматком і рубані (кнелі, фрикадельки, котлети), зварені на пару або воді.
Виключають з дієти: жирні види, солону рибу, ікру, консерви.

Молочні продукти. Свіжоприготований кальцинований або прісний протертий сир, парове суфле.
Виключають з дієти: незбиране молоко та інші молочні продукти.

Яйця. До 1-2 штук на день. Некруто, паровий омлет і в страви.
Виключають з дієти: круті яйця, смажені.

Крупи. Протерті каші на воді або знежиреному бульйоні – рисова, овсянні, гречана, з круп’яної муки.
Виключають з дієти: пшоно, перлову, ячну крупу, макаронні вироби, бобові.

Овочі. Тільки у вигляді відварів, можна додавати в супи.

Закуски – виключають з дієти.

Плоди, солодкі страви і солодощі. Киселі і желе з чорниці, кизилу, черемхи, айви, груш. Протерті сирі яблука. Цукор – обмежено.
Виключають з дієти: фрукти і ягоди в натуральному вигляді, сухофрукти, компоти, мед, варення та інші солодощі.

Соуси і прянощі. тільки знежирений бульйон і вершкове масло в страви.

Напої. Чай, особливо зелений, чорну каву і какао на воді. Відвари з шипшини, сушеної чорниці, чорної смородини, черемхи, айви. При переносимості – розведені свіжі соки з ягід і фруктів, крім винограду, слив, абрикосів.
Виключають з дієти: кава і какао з молоком, газовані і холодні напої.

Жири. Тільки свіже вершкове масло по 5 г на порцію готової страви.
Виключають з дієти: тваринні і кулінарні жири.

Приклад меню дієти № 4

1-й сніданок: каша вівсяна протерта на воді, сир свіжоприготований протертий, чай.

2-й сніданок: відвар з сушеної чорниці.

Обід: бульйон м’ясний з манною крупою, тефтелі м’ясні парові, каша рисова протерта на воді, кисіль.

Полудень: відвар шипшини несолодкий теплий.

Вечеря: омлет паровий, каша гречана протерта на воді, чай.

На ніч: кисіль.

Узнайте, как можно сделать загранпаспорт быстро и просто с любой пропиской за один день.

Залишити коментар