Лікувальна дієта 4В

18.09.2010

Лікувальна дієта. Дієта №4В

Показання для призначення дієти
Показання для призначення цієї дієти гострі захворювання кишечника в період одужання як перехід до раціонального харчування; хронічні захворювання кишечника в період згасання загострення, а також поза загостренням при супутніх поразках інших органів травлення.

Мета призначення дієти

Дієта призначається для забезпечення повноцінного харчування при деякій недостатності функції кишечника, що буде сприяти відновленню діяльності інших органів травлення.

Загальна характеристика дієти

Це фізіологічно повноцінна дієта з невеликим збільшенням змісту білка і помірним обмеженням куховарської солі, механічних і хімічних подразників кишечника, що виключає продукти і страви, які посилюють в кишечнику бродіння і гниття, різко підвищують його секреторну і рухову функції, секрецію шлунка, підшлункової залози, жовчовиділення. Їжу готують у неподрібненому вигляді, на пару, варять у воді або запікають. Температура їжі звичайна. Режим харчування: 5 разів на день.

Хімічний склад та енергетична цінність дієти

Хімічний склад і енергоцінність дієти – білки – 100-120 г (60% тваринні), жири – 90-100 г (15-20% рослинні), вуглеводи – 350-400 г, кухонна сіль – 10 г, вільна рідина – 1, 5 л. Калорійність дієти – 2700-2900 ккал.

Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти

Хліб і борошняні вироби. Хліб пшеничний з борошна вищого і 1-го сорту, вчорашній або злегка підсушений. Сухі печива і бісквіт. 2-3 рази на тиждень в невеликих кількостях добре випечені, не теплі, нездобні булочки, пироги з яблуками, м’ясом, повидлом, ватрушки з сиром.
Виключають з дієти: хліб житній, свіжий, вироби зі здобного та листкового тіста.

Супи. На слабкому знежиреному м’ясному та рибному бульйоні, овочевому відварі з фрикадельками, кнелі, різної крупою (крім пшона), вермішеллю, локшиною, картоплею, морквою дрібнонарізаною, цвітною капустою, кабачками; при переносимості – з капустою білокачанної, буряком, зеленим горошком.
Виключають з дієти: міцні, жирні бульйони, молочні, щі, борщ, розсольник, окрошку, суп з бобових, грибів.

М’ясо і птиця. Нежирні або знежирені. Яловичина, телятина, курка, індичка, кролик. М’ясо без сухожиль, птах без шкіри. Шматком і рубані, зварені у воді або на пару. Язик відварний. Молочні сосиски.
Виключають з дієти: жирні сорти, качку, гуску, копченості, більшість ковбас, консерви.

Риба. Нежирні види шматком і рубані зварені у воді або на пару. Обмежено – запечені і злегка обсмажені без панірування.
Виключають з дієти: жирні види, солону, копчену, консерви.

Молочні продукти. Молоко – при переносимості, в основному у стравах. Різні кисломолочні напої. Свіжий сир натуральний, у вигляді пасти, парових і запечених пудингів і сирників. Сметана, вершки – в страви. Негострий сир.
Виключають з дієти: гострі, солоні сири, молочні продукти з підвищеною кислотністю.

Яйця. До 1-2 штук на день. Некруто, парові натуральні та білкові омлети, у страви.
Виключають з дієти: яйця вкруту, смажені.

Крупи. Різні каші (крім пшеничного, ячної, перлової), включаючи розсипчасті. На воді, з додаванням 1 / 3 молока. Парові і запечені пудинги, запіканка і биточки манні, котлети рисові парові, плов з фруктами, відварна вермішель, макарони.
Виключають з дієти: бобові.

Овочі. Картопля, морква, цвітна капуста, гарбуз, кабачки відварні і парові непротерті, у вигляді пюре, запіканок; при переносимості – капуста білокачанна, буряк, зелений горошок варені. Суфле з буряка або моркви з сиром. Салат листяний зі сметаною. Стиглі томати в сирому вигляді до 100 г.
Виключають з дієти: редис, редьку, цибулю, часник, огірки, брукву, ріпу, шпинат, гриби.

Закуски. Салат з відварних овочів, з відвареним м’ясом, рибою. Риба заливна, язик відварний, сир негострий, ікра осетрових, ковбаса докторська, дієтична, молочна, нежирна шинка.
Виключають з дієти: гострі та жирні закуски, копченості, консерви.

Плоди, солодкі страви і солодощі. Солодкі стиглі ягоди і фрукти в сирому вигляді обмежено (100-150 г); при переносимості – яблука, груші, апельсини, мандарини, кавуни, полуниця, малина, виноград без шкірки. Протерті свіжі і печені яблука. Киселі, муси, желе; компоти в тому числі з сухофруктів. Меренги, сніжки, мармелад, пастила, вершкові помадки, варення, джем, при переносимості – мед замість цукру.
Виключають з дієти: абрикоси, сливи, інжир, фініки, ягоди з грубою шкіркою, морозиво, шоколад, тістечка.

Соуси і прянощі. На м’ясному бульйоні, овочевому відварі, молочний бешамель, фруктовий, зрідка – сметанний; ванілін, кориця, лавровий лист, зелень петрушки, кріп.
Виключають з дієти: гострі та жирні соуси, гірчицю, хрін, перець.

Напої. Чай, кава і какао на воді і з молоком. Відвари шипшини та пшеничних висівок. Розбавлені фруктові, ягідні і томатний соки.
Виключають з дієти: виноградний, сливовий, абрикосовий соки.

Жири. Масло вершкове на хліб і в страви 10-15 г на один прийом; при переносимості – рафіновані рослинні олії до 5 г в страви.
Виключають з дієти: інші жири.

Приклад меню дієти № 4В

1-й сніданок: яйця в смятку, каша вівсяна молочна, чай.

2-й сніданок: яблука свіжі.

Обід: суп селянський на м’ясному бульйоні, плов з відварного м’яса, кисіль.

Полудень: відвар шипшини.

Вечеря: риба відварна з картопляним пюре, пудинг сирний, запечений, чай.

На ніч: кефір.

Узнайте свое будущее, проведите виртуальные гадания со статистикой и узнайте все, что Вас интересует.

Залишити коментар