Лікувальна дієта 9

Лікувальна дієта. Дієта №9

Показання для призначення дієти: 1) цукровий діабет легкої та середньої тяжкості; хворі з нормальною або злегка надлишковою масою тіла не які отримують інсулін або отримують його в невеликих дозах (20-30 ОД); 2) для встановлення витривалості до вуглеводів і підбору доз інсуліну або інших препаратів.

Мета призначення дієти

Мета призначення дієти - нормалізація вуглеводного обміну і попередження порушення жирового обміну, визначення витривалості до вуглеводів, тобто яка кількість вуглеводів їжі засвоюється.

Загальна характеристика дієти

Це дієта з помірно зниженою енергоцінністю за рахунок легкозасвоюваних вуглеводів і тваринних жирів; кількість білків відповідає фізіологічній нормі або дещо вище її; виключені цукор і солодощі. Дієта помірно обмежує зміст солі, холестерину, екстрактивних речовин; збільшено вміст ліпотропних речовин, вітамінів, харчових волокон (сир, нежирна риба, морепродукти, овочі, фрукти, крупа з цілісного зерна, хліб з борошна грубого помолу). Бажано віддати перевагу вареним і запеченим виробам, рідше – смаженим і тушкованим. Для солодких страв і напоїв використовують замінники цукру – ксиліт і сорбіт. Температура страв звичайна. Режим харчування: 5-6 разів на день з рівномірним розподілом вуглеводів.

Хімічний склад і енергоцінність дієти

Хімічний склад дієти: білки – 80-90 г (55% тваринні), жири – 70-80 г (30% рослинні), вуглеводи – 300-350 г (в основному полісахариди), кухонна сіль – 12 г, вільна рідина – 1 , 5 л, енергоцінність дієти – 2200-2400 ккал.

Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти

Хліб і борошняні вироби. Житній, білково-отрубний, білково-пшеничний, пшеничний з борошна 2-го сорту хліб, в середньому 300 г на день. Нездобні борошняні вироби за рахунок зменшення кількості хліба.
Виключають з дієти: вироби зі здобного та листкового тіста.

Супи. З різних овочів, щі, борщ, борщ, окрошка м’ясна і овочева; слабкі нежирні м’ясні, рибні та грибні бульйони з овочами, дозволеної крупою, картоплею, фрикадельками.
Виключають з дієти: міцні, жирні бульйони, молочні з манною крупою, рисом, локшиною.

М’ясо і птиця. Нежирні яловичина, телятина, обрізна та м’ясна свинина, баранина, кролик, кури, індики у відварному, тушкованому та смаженому після відварювання вигляді, рубані і шматком. Ковбаса діабетична, дієтична. Язик відварний. Печінка – обмежено.
Виключають з дієти: жирні сорти, качка, гуска, копченості, копчені ковбаси, консерви.

Риба. Нежирні види, відварна, запечена, іноді смажена. Рибні консерви у власному соку та томаті.
Виключають з дієти: жирні види і сорти риб, солону, консерви в олії, ікру.

Молочні продукти. Молоко й кисломолочні напої сир напівжирний і не жирний і страви з нього. Сметана – обмежено. Несолоний, нежирний сир.
Виключають з дієти: солоні сири, солодкі сирні сирки, вершки.

Яйця. До 1,5 штуки в день, некруто, круто, білкові омлети. Жовтки обмежують.

Крупи. Обмежено в межах норм вуглеводів. Каші з гречаної, ячної, пшоняної, перлової, вівсяної крупи; бобові.
Виключають з дієти або різко обмежують: рис, манну крупу і макаронні вироби.

Овочі. Картопля з урахуванням норми вуглеводів. Вуглеводи розраховують також в моркві, буряках, зеленому горошку. Бажано віддати перевагу овочам, що містять менше 5% вуглеводів (капуста, кабачки, гарбуз, салат, огірки, томати, баклажани). Овочі сирі, варені, запечені, тушковані, рідше – смажені.
Виключають з дієти солоні та мариновані овочі.

Закуски. Вінегрети, салати зі свіжих овочів, ікра овочева, кабачкова, вимочений оселедець, м’ясо, риба заливна, салати з морепродуктів, нежирний яловичий холодець, сир несолоний.

Плоди, солодкі страви, солодощі. Свіжі фрукти і ягоди кисло-солодких сортів у будь-якому вигляді. Желе, самбуки, муси, компоти, цукерки на замінниках цукру: обмежено – мед.
Виключають з дієти: виноград, родзинки, банани, інжир, фініки, цукор, варення, цукерки, морозиво.

Соуси і прянощі. Нежирні на слабких м’ясних, рибних, грибних бульйонах, овочевому відварі, томатний соус. Перець, хрін, гірчиця – обмежено.
Виключають з дієти: жирні, гострі і солоні соуси.

Напої. Чай, кава з молоком, соки з овочів, фруктів і ягід малосолодких, відвар шипшини.
Виключають з дієти: виноградний та інші солодкі соки, лимонад на цукрі.

Жири. Несолоне вершкове масло і топлене масло. Рослинні масла – в страви.
Виключають з дієти: м’ясні і кулінарні жири.

Приклад меню дієти № 9

1-й сніданок: сир нежирний з молоком, каша гречана розсипчаста, чай.

2-й сніданок: відвар пшеничних висівок.

Обід: щі з свіжої капусти вегетаріанський з рослинним маслом, м’ясо відварне з соусом молочним, тушкована морква, желе фруктове.

Полудень: яблука свіжі.

Вечеря: шніцель капустяний, риба відварна, запечена в молочному соусі, чай.

На ніч: кефір.

Для поддержания стройной фигуры и крепкого здоровья помогут низкокалорийные рецепты с указание калорий, которые помогут контролировать количество калорий поступающих в организм.

Залишити коментар