
Показання для призначення дієти
Дієта призначається після операцій на органах травлення, при напівсвідомому стані (порушення мозкового кровообігу, черепно-мозкова травма, інфекційні захворювання з високою температурою та ін.)
Мета призначення дієти
Мета призначення дієти – забезпечити харчування в умовах, коли прийом звичайної їжі неможливий, важко або взагалі протипоказаний; максимальна розвантаження і щаження органів травлення, попередження здуття кишечника (метеоризм).
Загальна характеристика дієти
Максимально механічно і хімічно щадне харчування (рідка, напіврідка, желеподібна, протерта їжа) у вигляді трьох послідовно призначених дієт – № 0А, 0Б, 0В. Дієти містять найбільш легко засвоювані джерела білків, жирів і вуглеводів, підвищена кількість рідини і вітамінів. Різко обмежена кухонна сіль. Часті прийоми їжі малими порціямі.
Примітка 1.
Дієти № 0Б і № 0В іноді називають № 1А і № 1Б хірургічні.
Примітка 2.
На нульові дієти показані енпіти, інпітан, оволакт та інші спеціальні живильні суміші.
Примітка 3.
Після нульових дієт застосовують дієту № 1 або № 1 хірургічну. Остання відрізняється від дієти № 1 включенням неміцних м’ясних і рибних бульйонів та овочевих відварів і обмеженням незбираного молока.