5 принципів здорового харчування

5 принципів здорового харчування

Давня мудрість, що говорить про те, що ми є те, що ми їмо, працює на 100 %. Адже здоров’я і тривалість нашого життя безпосередньо залежать від тих продуктів, які ми споживаємо.

Менше солі
Ми звикли до цієї універсальної і простої приправи, тому що вона підсилює смак приготованого блюда. Однак сіль затримує в організмі воду, що нерідко є причиною набряків і підвищення тиску. У подібному випадку привести здоров’я в норму без прийому ліків допоможе звичайна без солі дієта протягом 2 -х або 3- х днів. В цілому досить виробити нескладну звичку: готувати їжу без солі, трохи додаючи її в уже готову страву.

У день краще вживати не більше однієї чайної ложки і звести до мінімуму споживання продуктів, що містять «приховану сіль» – копченості, ковбаси, консерви. А зробити блюдо пікантнішим, кориснішим і смачнішим допоможе свіжа зелень, часник або лимонний сік.

Менше вуглеводів
Вуглеводи необхідні нашому організму. Однак є категорія продуктів з великим вмістом цукру (булочки, цукерки, печива і т. д.), багатих так званими «швидкими» вуглеводами. При поїданні таких продуктів цукор в крові швидко підвищується, провокуючи викид інсуліну. Потім так само стрімко падає, викликаючи ще більший апетит і, як наслідок, проблеми з підшлунковою залозою і зайві кілограми.

Доцільніше зробити вибір на користь «повільних» вуглеводів – зернових каш, хліба, несолодких фруктів і овочів. Ці продукти додадуть організму сил і енергії. Крім того, вони містять клітковину, необхідну для здорової роботи кишечника.

Менше тваринних жирів
Часте вживання в їжу тваринних жирів і розвиток атеросклерозу – речі прямо взаємопов’язані. А холестерин в крові, викликаний безмірним поїданням жирних відбивних і бутербродів з вершковим маслом, неодмінно призведе до захворювань судин і серця. Наприклад, до гіпертонії або того ж атеросклерозу.

Звичайно, зовсім відмовитися від тваринних жирів не можна (дітям, вагітним жінкам і годуючим мамам навіть протипоказане), але у всьому слід знати міру. М’ясо досить вживати 3 рази на тиждень, а вершкове масло замінити нежирним сиром, молочними продуктами.

Варити і запікати
Для того щоб зберегти в продуктах якомога більше корисних властивостей, їх необхідно правильно приготувати. Все більше людей сьогодні віддають перевагу тушкованим або запеченим в духовці стравам, відмовляючись від апетитних, але дуже шкідливих смажених продуктів. Хоча спеціальні покриття сучасних сковорідок дозволяють смажити без додавання олії, отже, запобігають утворенню канцерогенів.

Дуже корисна річ для прихильників здорового харчування – мультиварка. У ній можна приготувати страву всього за кілька хвилин, зберігши, таким чином, користь продуктів.

Їсти тоді, коли голодний
Перекушування фаст фудом і посиденьки «за компанію» часто призводять до того, що за день ми з’їдаємо значно більше, ніж потрібно. Звідси виникають всі перераховані вище проблеми. Часом досить випити склянку води, щоб втамувати слабкий голод. А щоб не перевантажувати організм і не нудитися при цьому в очікуванні обіду або вечері за розкладом, можна їсти маленькими порціями 4 або 5 разів на день. Так організм не буде надмірно перевантажуватися, адже при «переробці» їжі трудиться не тільки шлунок, а й серце, нирки і печінку.

Залишити коментар