Основні правила прийому їжі та правильного харчування

02.09.2010

Правильне харчування

Всі системи людини щільно взаємопов’язані. Нормалізація діяльності однієї з них, спричинить за собою благотворні зміни у всьому організмі. Людина сама приймає рішення про те, що і скільки і коли приймати в їжу, тому легше всього вона може впливати саме на свою травну систему. Навчившись правильно харчуватися, розвинувши культуру прийому їжі, людина може позбутися багатьох захворювань, зміцнить свій організм і продовжить його молодість. Більшість людей розглядають прагнення людини до здорового способу життя як примха або як прагнення виділитися із загального ряду. Тому треба бути готовим протистояти постійним спробам рідних і близьких всілякими способами повернути вас до звичних з дитинства застіль.

Але також треба розуміти, що відбувається це зовсім не від злості і небажання вам добра, як раз навпаки, нагодувати зайвим шматком буде намагатися вас саме люблячий чоловік. Будьте вдячні за увагу та турботу, але не йдіть ні в кого на поводу. Сосиски зі смаженою картоплею, макарони з м’ясом, тістечка, кава, бутерброди з шинкою, ковбасою і сиром  і т.п. шкідливі навіть для здорової людини. А для людей з ослабленим здоров’ям споживання такої їжі впливає особливо негативно.

1. У першу чергу слід пам’ятати, що різко міняти харчові пристрасті не варто. Правильного харчування треба вчитися поступово і з задоволенням. Різке обмеження тієї чи іншої звичної їжі може призвести до нервових стресів і зривів. Замість того щоб забороняти собі споживати улюблений, але некорисної продукт (ковбаски, тістечка тощо), дозволяйте собі його більш рідко, ніж зазвичай. Спочатку 4 рази на тиждень, замість семи, потім ще рідше. Переключіть своє бажання на більш корисні продукти. Наприклад, замість чаювання з тортиком, порадуйте себе і близьких фруктовими салатиками з збитими вершками.

2. Набагато краще перетравлюється і засвоюється їжа, якщо вона не відрізняється великою різноманітністю. Традиційні українські столи шкодять травній системі не тільки переїданням, але і споживанням несумісних продуктів. Монодієта – один продукт в один прийом їжі – сприяє нормалізації діяльності шлунково-кишкового тракту. Це не означає, що весь день ви повинні їсти одне і те ж. Це означає, що між прийомами несумісних продуктів слід робити перерву в кілька годин.

3. Людина повинна їсти достатньо і не страждати від голоду, але добре пам’ятати, що обсяг його шлунку у своєму єстві не перевищує 350-450 см3, і перерви між прийомами їжі, якщо людина не споживає м’ясних продуктів, повинні бути не коротші 3-4 годин. Прийом м’яса збільшує паузу між прийомами їжі в два рази.

4. Споживати воду або інші напої слід незадовго до їжі. Під час їжі і після неї пити не слід.

5. Велику роль у правильному харчуванні грає ретельне пережовування їжі. Один з кращих лікарів Європи та Північної Америки Дж. Озава говорив, що здорова людина має жувати їжу 50 разів, хворий – 100, а ті, хто самовдосконалюється – 150 разів. Саме в роті створюються умови правильного переварювання їжі протягом всього шлунково-кишкового тракту.

6. «Про запас» їсти марно і навіть шкідливо. Всім відоме правило: «сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогу». Багато хто помічав, що, прокинувшись рано вранці і збираючись на роботу, їсти зазвичай не хочеться. Травна система прокидається трохи пізніше самої людини. Тому перший раз приймати їжу краще не раніше 11-ї години, коли організм остаточно прокинувся. Вранці ж доцільно обмежитися склянкою теплого зеленого чаю або чаю з лікарських трав з ложечкою меду. Мед слід додавати тільки в теплий чай, контакт меду з окропом веде до руйнування всіх його корисних властивостей і освіти отруйних речовин.

7. Ще одне питання полягає в тому, чи варто не їсти після шостої (семи) годин вечора. Під час сну травна система відпочиває, так само, як і сама людина. Тому слід приймати їжу так, щоб вона встигла перетравитися до того як ви ляжете спати. Час травлення продуктів:

- Сирі овочі та фрукти – 1 година.

- Варені овочі – 4 години.

- Вуглеводи (хлібобулочні вироби, макаронні вироби, крупи, картопля, цукор, варення і т.д.) перетравлюються 3 години.

- Рослинні білки (бобові, гриби, горіхи, насіння) – 4-5 годин.

- Тваринні білки (м’ясо, риба, ковбаси, бульйони, молоко, яйця) – 6-8 годин.

Наявність жиру, особливо у білковій їжі збільшуює час травлення на 2-4 години.

Зелень (огірки, перець, капуста, редька, морква, кабачки, гарбуз, зелена квасоля, зелений горошок, кукурудза, зелень) прискорюють процес перетравлювання їжі на 1,5-2 години.

На жаль, психологічний тиск оточуючих, вантаж звичок, виховання сучасною цивілізацією не дає багатьом з нас стати на шлях справжнього здоров’я. Але перш, ніж в черговий раз піддатися спокусі звичного черевогідництва, згадайте, що виробники улюблених вами делікатесів зацікавлені в купівельній спроможності їх продукції, а зовсім не в їх харчовій цінності і не у вашому здоров’ї. Намагайтеся підходити до кожного прийому їжі з точки зору корисності для вашого організму. Так поступово ви навчитеся відрізняти справжні потреби вашого організму від бажань, продиктованих рекламою і соціальними звичками. Зробіть крок до правильного харчування!

Купити ексклюзивну сумочку можна відвідавши магазин італійських сумок, де якість товару і оригінальність стоїть на першому місці.

{ 6 comments… читати їх нижче або додати один }

вася

поможіть будь-ласка,мій тато практично кожен день вживає бутерброди з СМАЛЬЦЕМ(топленим салом) скаржиться на болі в шлунку,до медиків не звертається не бажає,як переконати його харчуватись правильно???надішліть переконливі аргументи будь-ласка.дякую наперед.

kralya

Вася, перш за все хочу сказати, що проблеми з шлунком після вживання смальцю – це ще пів біди. Надмірна кількість жирів може бути причиною раннього інсульту чи інфаркту. Я думаю, що це найважливіший аргумент, якй має бути приведений татові.
Навіть якщо твій тато худий, і вважає, що велика кількість смальцю йому не зашкодить, він глибоко помиляється, адже окрім підшкірного жиру існує ще внутрішній (вісцеральний) жир, який накопичується на внутрішніх органах, та не дає їм нормально функціонувати.
Якщо він так вже любить смалець, нехай в такому разі забере зі свого раціону всю іншу жирну їжу.

Андрій

В мене така проблема підкажіть при правельному хачуванні якщо горить жир то всюди в чоловіків мені потрібно живіт і зад

kralya

Андрій, жир згорає всюди рівномірно.

Роман

Мені 21р я худий і хочу поправитися в мене ріст 186 і вага 70кг.що я маю їсти щоб поправитися?

kralya

Залишити коментар