Роздільне харчування

17.06.2010

Роздільне харчування

Переваги та недоліки роздільного харчування та правила роздільного харчування

Ідея правильного поєднання продуктів харчування існує дуже давно. Ще видатний лікар Стародавнього  Риму ЦЕЛЬС, виділяв несприятливі поєднання харчових продуктів, що погано засвоюються шлунком, і закликав до обережності відносно солоних, тушкованих, дуже солодких, жирних продуктів. Питання про поєднання їжі отримало наукове підтвердження в результаті фундаментальних робіт по фізіології травлення академіка – Івана Петровича Павлова. На підставі всіляких методів Павлов встановив, що на кожен вид їжі виділяються різні по кількості і якості травні соки.  Причому це відділення починається вже в ротовій порожнині і слідує далі по всьому травному тракту (слина, шлунковий сік, підшлунковий сік, жовч, травні соки товстої і тонкої кишки, а також мікрофлора). Обробка і переварювання кожного виду їжі протікає у відповідному відділі травного тракту і займає також визначене, властиве лише йому час. Прибічники теорії роздільного харчування вважають, що якщо в шлунок одночасно потрапляють несумісні один з одним продукти, то вони переварюються важко. А погано переварені продукти відкладаються в організмі у вигляді жиру і шлаків. Пояснюється це тим, що для розщеплювання білків потрібне кисле середовище, а для вуглеводів – лужна. Тобто умови, необхідні для переварювання різних видів продуктів, кардинально розрізняються.Якщо ми одночасно їмо їжу, що містить багато білків і вуглеводів, то якісь з цих речовин засвояться гірше. Так, з’їдені на порожній шлунок фрукти покидають його вже через 15-20 хвилин, якщо ж з’їсти їх після м’яса, вони затримається в шлунку, викликаючи процес бродіння і гниття. В результаті продукти поступають в нижні відділи травного тракту погано обробленими, що приводить до відкладення жиру і до підвищеного навантаження на підшлункову залозу. Неперетравлені залишки їжі, скупчуючись в товстій кишці, можуть стати причиною запоровши і інших захворювань. Перехід на роздільне харчування повинен усунути ці проблеми. Згідно з принципами роздільного харчування, всі продукти діляться на декілька груп. Продукти, що відносяться до однієї групи, повністю сумісні між собою. А сумісність продуктів різних груп визначається по спеціальній таблиці. По правилах роздільного харчування, між вживанням несумісних продуктів повинно проходіть не менше двох годин.

Переваги роздільного харчування

Завдяки швидкому проходженню сумісних продуктів по травному тракту в організмі не відбуваються процеси бродіння і гниття, що зменшує інтоксикацію організму. Самопочуття при переході на роздільне харчування покращується, непогано скидається вага. Результат такого способу схуднення, як правило, буває досить стійким, особливо якщо використовувати його постійно. Корисне роздільне харчування при шлунково-кишкових розладах і захворюваннях.

Недоліки роздільного харчування

Для дотримання потрібні особливий режим життя і сила волі. Звикнути до дієти роздільного харчування багатьом людям непросто, і хоча організм отримує всі речовини, необхідні для нормального функціонування, багато хто переживає почуття голоду. Задоволення від такої їди отримати складно. Не всі лікарі згодні, що роздільне харчування корисне. На думку критиків, вживання цієї методики – штучне порушення нормального травлення. З моменту своєї появи як біологічного вигляду люди завжди харчувалися змішаною їжею, і для переварювання саме змішаної їжі наш травний тракт ідеально відлагоджений самою природою. Якщо ж довго слідувати правилам роздільного харчування, то травні органи “розучаться” справлятися з пельменями і бутербродами, салатами і наваристим борщем. І стороннику нової методики доведеться все життя відмовлятися від різноманітної їжі і традиційних блюд. Поїдання дуже смачних пиріжків на святі може привести до того, що свято виявиться зіпсованим.

Правила роздільного харчування

Поєднанні продуктів при роздільному харчування

1. М’ясо, риба, птиця. Перша графа найважливіша, оскільки саме тут найлегше порушити правила сумісності продуктів. М’ясо, риба, птиця мають бути обов’язково пісними. Під час обробки цих продуктів необхідно видаляти весь зовнішній жир.Для м’яса всіх видів сприятливе поєднання із зеленими і некрохмалистими овочами, оскільки таке поєднання нейтралізує шкідливі властивості тваринних білків, допомагає їх переварюванню і виведенню зайвого холестерину з крові. Поєднання тваринних білків з алкоголем, приносить величезну шкоду, оскільки алкоголь обтягає пепсин, необхідний для переварювання тваринних білків.

2. Зернові, боби. Це квасоля, боби, соя, горох, чечевиця і так далі. Особливості сумісності зернобобових з іншими продуктами пояснюються подвійною природою. Як крохмалі, вони добре поєднуються з жирами, особливо легкими для засвоєння, – рослинною олією і сметаною, а як джерело рослинного білка хороші із зеленню і крохмалистими овочами.

3. Масло вершкове. Вершковим маслом може називатися лише продукт, отриманий з вершків і відповідний вимогам ГОСТ 37-91 «Масло коров’яче», жирністю не менше 82,5%. Все, що випущене не по Госту, а по ТУ (технічним умовам) або жирністю менше 82,5%, вже не вершкове масло, навіть якщо на упаковці і написано: «Масло коров’яче», «Масло з пониженим вмістом.» і тому подібне. У жодному випадку не можна зберігати вершкове масло в скляних масельничках – знаходячись на світлі, всі вітаміни в маслі втрачають свої якості вже в перебігу першої доби. Вершкове масло рекомендується вживати в обмеженій кількості.

4. Сметана. Сметану отримують з вершків шляхом змішування їх із заквасками молочнокислих бактерій. Вона містить достатню кількість вітамінів А, D, До, В, З, нікотинову кислоту РР, а також коштовні для нашого організму мікроелементи – кобальт, кальцій, мідь, марганець, молібден. Рекомендуємо обмежити її вживання.

5. Масло рослинне. Рослинна олія – це дуже корисний продукт, якщо він уживається в сирому і нерафінованому вигляді.

6. Цукор, кондитерські вироби. Це цукор, джеми, сиропи. Вживання цукру і кондитерських виробів слід уникати-вони  гальмують секрецію шлункового соку. Для їх переварювання не потрібні ні слина, ні шлунковий сік: вони засвоюються безпосередньо в кишечнику.Якщо ж солодощі їдять з іншою їжею, то надовго затримуючись в шлунку, вони дуже скоро викликають в нім бродіння і, крім того, знижують рухливість шлунку. Кисла відрижка, печія – результати цього процесу. Мед виключений з категорії цукрів, оскільки мед – продукт вже перероблений травним апаратом бджіл, всмоктується в кров через 20 хвилин після прийому і при цьому не навантажує печінку і всі інші системи організму.

7. Хліб, крупи, картопля. Крохмалисті продукти: пшениця, жито, овес і продукти з них (хліб, локшина, макарони і тому подібне). Крупи: гречана, рисова, пшоняна і ін. До всіх продуктів, багатим крохмалем, слід завжди відноситися з великою увагою, оскільки крохмаль сам по собі, в чистому вигляді, є надзвичайно важко засвоюваним продуктом. Заборона на поєднання тваринних білків з крохмалистими продуктами – це перший і, мабуть, найважливіший закон роздільного живлення.Хліб вважається окремою їдою (наприклад, з маслом), а не обов’язковим додаванням до кожної їжі. Проте, хліб, приготований з неочищеного, цілісного зерна можна їсти з різними салатами, незалежно від їх складу.

8. Фрукти кислі, помідори. До кислих фруктів відносяться: апельсини, мандарини, грейпфрути, ананаси, гранати, лимони, журавлина, кислі на смак: яблука, груші, сливи, абрикоси, виноград. Помідори виділяються зі всіх овочів високим вмістом кислот – лимонною, яблучною, щавлевою.Напівкислі фрукти: чорниця, суниця, малина, полуниця, солодкі на смак: яблука, вишні, сливи, виноград, абрикоси, персики.

9. Фрукти солодкі, сухофрукти. Прийнятне їх поєднання з молоком і горіхами, проте в невеликій кількості, оскільки це важко для травлення. Але краще фрукти (кислі і солодкі) взагалі краще ні з чим не поєднувати, оскільки вони засвоюються в кишечнику. Їсти  їх потрібно не менше, чим за 15- 20 хвилин до вживання їжі. Особливо строгим це правило має бути відносно кавунів і динь.

10. Овочі зелені і некрохмалисті. До них відносяться вершки всіх їстівних рослин (зелень петрушки, кропу, селери, бадилля редису, буряка), салат, дикорослі “столові” трави, а також капуста білокачанна, зелена і ріпчаста цибуля, часник, огірки, баклажани, болгарський солодкий перець, зелений горошок. Редис,  редька і ріпа – це “напівкрохмалисті” овочі, які по поєднаннях з різними продуктами швидше примикають до зелених і некрохмалистих.

11. Овочі крохмалисті. До даної категорії відносяться: буряк, морква, хрін, корінці петрушки і селери, гарбуз, кабачки і патисони, цвітна капуста. Поєднання цих овочів з цукром викликає сильне бродіння, останні поєднання або хороші, або допустимі.

12. Молоко. Молоко – окрема їда, а не пиття. Потрапляючи в шлунок, молоко повинне згорнутися під впливом кислих соків. Якщо ж в шлунку присутня інша їжа, то частки молока обволікають її, ізолюючи від шлункового соку. І до тих пір, поки не перетравиться молоко, що згорнулося, їжа залишається необробленою, загниває, процес травлення затягується. Рекомендуємо, молоко краще пити окремо від інших продуктів.

13. Сир, кисломолочні продукти. Сир – це важкозасвоюваний повноцінний білок. Продукти, однорідні з кислим молоком (сметана, сир, бринза) сумісні.

14. Сир, бринза найприйнятніші сири – молоді сири типа домашнього, тобто щось середнє між сиром і сиром. Плавлені сири – продукт неприродний, значно перероблений. Бринза – це корисний білковий продукт, що вимагає, проте, відмочування в холодній воді від зайвої солі.

15. Яйца. Цей білковий продукт не відрізняється легкістю засвоєння. Проте, яйця не такі вже погані: їх поєднання із зеленими і некрохмалистими овочами нейтралізує шкоду від високого вмісту холестерину в жовтку.

16. Горіхи. Завдяки багатому вмісту жирів горіхи схожі на сир. Проте, сир містить тваринні жири, а горіхи легкозасвоювані рослинні. Рекомендуємо вживати більше рослинної їжі, чим тваринного походження.

17. Диня. Дині несумісні ні з якими іншими продуктами. Строго їжте окремо від інших продуктів в проміжку 3 години.

Снять квартиры посуточно Киев, стоит только зайти на нужный сайт и выбрать квартиру, которая вам пришлась по душе.

Залишити коментар