Як вберегтися від захворювань щитовидної залози

захворювання щитовидної залози

Щитовидна залоза, формою своє нагадує метелика, знаходиться на шиї, в передній її частині. Призначена ця залоза для того, щоб виробляти необхідні організму гормони, що беруть участь в створенні його енергетичного балансу. Останнім часом суттєво зріс рівень захворювань щитовидної залози, що викликають збої в її роботі. Страждають такими захворюваннями, головним чином, жінки, у яких може спостерігатися як підвищений, так і знижений рівень гормонів. І те, й інше негативно впливає на стан організму. Найчастіше ж зустрічається недостатня кількість вироблюваних щитовидкою гормонів, зване в медицині «гіпотеріоз». Одна з основних його причин, – нестача в організмі йоду.

При такому недоліку у хворих гіпотиреозом виникає синдром хронічної втоми, з’являються загальне зниження тонусу, плаксивість, невмотивовані депресії, підвищення артеріального тиску, серцебиття. До них додаються головні болі і сильне випадання волосся. Якщо подібні явища присутні, слід звернутися до ендокринолога і провести обстеження щитовидної залози, здавши аналіз на рівень гормонів і зробивши УЗД.

Якщо не зробити цього вчасно, щитовидка істотно збільшується, перетворюючись, в результаті, в зоб. Лікується він регулярним прийомом гормональних препаратів, а в деяких випадках, – лише хірургічним втручанням. На початкових же етапах лікування гіпотиреозу буде полягати лише в прийомі  йодованих засобів і в періодичному огляді ендокринолога.

Профілактика ж захворювання полягає у збалансуванні раціону харчування, в який повинні входити йодована сіль і продукти, містять багато йоду. Це болгарський перець, морепродукти, квасоля, хурма, виноград, соя. Велика кількість йоду є в тріскці і м’ясі яловичини. А от вживання білокачанної капусти, навпаки, слід обмежити, – вона перешкоджає нормальному засвоєнню йоду організмом.

Для нормальної роботи нашої щитовидки необхідний не тільки йод, але і мідь, марганець і кобальт. Цих мікроелементів багато в складі агрусу, чорниці, шипшини, кунжуту, в горіхах.

Особливо важливі ці продукти для вагітних жінок, у яких щитовидка повинна забезпечити гормонами і майбутню маму, і її малюка. Отже, їх потреба в йоді збільшується вдвічі. Що стосується йодовмісних препаратів, то їх вибирати слід лише після консультації з фахівцем. Тому що надлишок йоду в організмі матері може стати перешкодою для нормального розвитку плоду.

Сделать воду очищенной и пригодной для приготовления пищи и питья помогут фильтры для воды, которые прослужат не один год и выполняют свою работу на отлично.

Залишити коментар