Лікувальна дієта 10А

Лікувальна дієта 10А

Показання для призначення дієти
Показання для призначення дієти – захворювання серцево-судинної системи з різко вираженою недостатністю кровообігу (II Б – III ступеня).

Мета призначення дієти

Мета призначення дієти – поліпшення кровообігу, функціонування серцево-судинної системи, печінки, нирок, нормалізація обміну, речовин за рахунок виведення з організму накопичених продуктів обміну, щаження серцево-судинної системи, нирок, органів травлення.

Загальна характеристика дієти

Дієта сприяє зниженню енергоцінності їжі за рахунок білків, вуглеводів і особливо жирів. Різко обмежено кількість натрію і рідини. Їжу готують без солі, хліб також безсольовий. Різко обмежено споживання продуктів та речовин, які збуджують центральну нервову і серцево-судинну системи, дратують печінку і нирки, обтяжують шлунково-кишковий тракт, сприяють метеоризму (екстрактивні речовини м’яса і риби, клітковина, холестерин, жири, чай, кава та ін) . Необхідні достатня кількість калію, ліпотропних речовин (молочні, фрукти, овочі). Страви готують у відвареному і протертому вигляді, надають їм кислий чи солодкий смак, ароматизують. Смажені страви заборонені. Виключені холодні і гарячі страви. Режим харчування: 6 разів на день невеликими порціями.

Хімічний склад і енергоцінність дієти

Хімічний склад дієти: білки – 60 г (60-70% тваринні), жири – 50 г (20-25% рослинні), вуглеводи – 300 г (70-80 г цукру та інших солодощів), кухонна сіль виключена, вільна рідина – 0,6-0,7 л. Енергоцінність дієти -1800-1900 ккал.

Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти

Хліб і борошняні вироби. Безсольовий пшеничний хліб 1-го і 2-го сорту, підсушений, сухарики з нього. Нездобне печиво. На день – 150 г.
Виключають з дієти: свіжий і інші види хліба, випечені вироби.

Супи. Виключають або призначають 200 г молочного або на овочевому відварі супу з додаванням протертих крупи та овочів.

М’ясо і птиця. Нежирні сорти яловичини, телятини, кролика, курки, індички. Варене, в протертому вигляді і рубане.
Виключають з дієти: жирне, жилаве м’ясо, свинину, баранину, качку, гуску, ковбаси, копченості, консерви.

Риба. Нежирні види; відварна шматком або рублена.
Виключають з дієти: жирні види, солону, копчену рибу, консерви, ікру.

Молочні продукти. Молоко якщо воно не викликає метеоризму. Свіжий протертий сир, суфле, крем, паста з нього; кефір, ацидофілін, кисле молоко; сметана – в страви.
Виключають з дієти: сир.

Яйця. До 1 яйця в день, некруто, паровий омлет, у страви.
Виключають з дієти: круто, смажені.

Крупи. Каші на воді з молоком, суфле з манної, протертих рису, геркулеса і гречаної крупи. Відварна вермішель.
Виключають з дієти: пшоно, ячну, перлову крупи, бобові.

Овочі. Варені і протерті морква, буряк, цвітна капуста, гарбуз, кабачки (пюре, суфле, запечені биточки й ін.), обмежено – картопля (відварна, пюре), стиглі томати сирі, кріп і зелень петрушки (в страви).
Виключають з дієти: інші овочі.

Закуски. Виключені.

Плоди, солодкі страви, солодощі. Стиглі м’які фрукти та ягоди в сирому вигляді, розмочені курага, урюк, чорнослив і компоти з них. Печені або протерті свіжі яблука. Компот, кисіль, мус, желе, самбуки. Молочний кисіль і желе. Мед, варення, цукор, мармелад, зефір.
Виключають з дієти: плоди з грубою клітковиною, твердої шкірочкою, виноград, шоколад, кремові вироби.

Соуси і пряності. На воді, овочевому відварі, молоці, з додаванням томатного, фруктових соків, лимонної кислоти – білий соус, солодкі і кислі фруктові й овочеві. Ванілін, кориця, лавровий лист.
Виключають з дієти: соуси на м’ясному, рибному, грибному бульйонах, жирні соуси, хрін, перцем, гірчицею.

Напої. Слабкий чай з лимоном, молоком, кавові напої, свіжоприготовані соки з овочів і фруктів, відвар шипшини.
Виключають з дієти: натуральна кава, какао, виноградний сік, газовані напої, квас.

Жири. Свіже вершкове і при переносимості рафіновані рослинні олії по 5-10 г на страви.
Виключають з дієти: інші жири.

Приклад меню дієти № 10А

1-й сніданок: каша вівсяна молочна протерта, молоко – 100 г.

2-й сніданок: яблука печені з цукром.

Обід: биточки м’ясні парові, пюре картопляне, кисіль.

Полудень: розмочена курага.

Вечеря: морквяно-яблучні биточки запечені, молоко – 100 г.

На ніч: відвар шипшини.

Купить качественные и надежные материалы для наращивания ногтей возможно не выходя из дома и сэкономить время на более приятные дела.

Залишити коментар