Низьконатрієва лікувальна дієта

23.10.2010

Низьконатрієва лікувальна дієта

Серед безлічі дієт, запропонованих на вибір сучасністю, особливе місце займають лікувальні, або медичні, дієти. Вони показані для лікування і профілактики певних захворювань. Одна з таких дієт – низьконатрієва. Причому ця дієта підійде не тільки людям з підвищеним артеріальним тиском, але і тим, хто давно помічає за собою занепад сил і безпричинну нудьгу. Іони натрію (содіум) відіграють ключову роль в регуляції рівня рідини в організмі. При надлишку натрію вода затримується в міжклітинниках, збільшується обсяг циркулюючої крові, нирки отримують невиправдано велике навантаження. Про те, що варто було б зменшити надходження натрію в організм, людина дізнається вже на прийомі у лікаря. Медичні проблеми не соромляться заявити про себе у вигляді підвищеного артеріального тиску, гіпертрофії серцевого м’яза і неполадок з нирками. Однак цим діагнозом передують тривалі зміни в організмі, симптоми яких знайомі багатьом з нас. Справа в тому, що збільшення обсягу циркулюючої крові призводить до застою рідини в нижніх кінцівках, що призводить до набряків. Ситуація посилюється в осінньо-зимовий період, коли ноги часто обмежені теплим взуттям. Затримка води в міжклітинниках ускладнює роботу легенів, тому людина страждає задишкою, важко переносить будь-які фізичні навантаження, включаючи пересування в громадському транспорті. Перевантажені нирки не справляються з висновком усіх токсинів, які починають накопичуватися в організмі. Не дивно, що перелічені фактори негативно відображаються на фізичній формі і на психологічному здоров’ї. Неминуче псується настрій, який, здається, ніщо не може виправити.

Хоча точний механізм, за яким надлишок натрію призводить до неприємностей, все ще вивчається, феномен “надлишку натрію” в організмі добре знайомий медикам. Перша рекомендація, яку можна отримати, – це зменшити споживання харчової солі (хлорид натрію). Дійсно, сучасні напівфабрикати і вже готова їжа пересичена сіллю. За статистикою, жителі великих міст споживають у середньому п’ять чайних ложок солі в день. При цьому нашому організму необхідно не більше однієї чайної ложки (1 г) солі в добу. Джерелом натрію в їжі служить не тільки кухонна сіль. Безліч продуктів на полицях магазинів мають у складі різні натрієві добавки. Тому, підбираючи раціон, слід звертати увагу не просто на смак (солоний-несолоний), а на вміст натрію в кожній порції. Продукти, що містять менше 200 мг на одиницю виміру, можна віднести до низьконатрієвих. У той час як 400 мг – це вже досить велика цифра.

Отже, яких продуктів варто уникати і чи існує їх низьконатрієва альтернатива? Якщо говорити про м’ясо, то насичені натрієм сосиски, ковбаси, шинка, м’ясні продукти в банках (тушонка), ікра. Здорову альтернативу складають свіже м’ясо, птиця, молоко і молочні продукти, яйця, а також несолоне масло та маргарин. З борошняних виробів багаті натрієм піца, солоні крекери, багато з готової випічки. Зате низьконатрієвий рис, макарони та хліб достатні для складання здорового раціону. Нарешті, готові супи, інші страви в упаковці, так само як і різні жирні соуси, солоні горішки та сухарики, – справжнє джерело натрію. Людям, схильним до серцево-судинних захворювань, а також тим, хто суворо зважився відмовитися від насиченої натрієм їжі, слід замінити перераховані ласощі стравами домашнього приготування, свіжими горішками та домашньою випічкою.

Багато хто відмовляється від низьконатрієвої дієти або уникають її, побоюючись, що несолона їжа, а також продукти без ароматичних і смакових добавок не настільки апетитні. Однак і тут існує безліч хитрощів, які допоможуть зробити низьконатрієвий обід смачним і цікавим. Головна з них полягає в тому, щоб відсутність смакових добавок і солі компенсувати використанням натуральних ароматизаторів і інгредієнтів з багатою смаковою палітрою. Це різні трави, фрукти і їх соки, вино, лимони і лайм. Підійдуть і натуральні спеції, головне при купівлі – переконатися, що вони не містять додаткових натрійєвих компонентів. Далі справа залишається лише за цікавими рецептами та майстерністю кулінара.

Якщо є блендер, то всі овочі, за винятком зеленої цибулі, слід подрібнити в блендері до стану пюре. Можна обійтися і без блендера. У цьому випадку слід дрібно нарізати всі овочі, перемішати і додати склянку овочевого соку з низьким вмістом натрію. Після того як всі інгредієнти подрібнені, необхідно додати сік лимона і ще раз ретельно перемішати блюдо. Гаспачо необхідно розкласти по порціях в супниці, посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею. Подавати холодним, прикрасивши кожну супницю часточкою лимона. Цікаво, що існує безліч варіацій гаспачо. Так, помідори та солодкий перець можна попередньо витримати над багаттям, що додасть супу дуже апетитний аромат. Також в рецептуру додають херес або подають гаспачо розігрітим.

Дотримуючись низьконатрієвої дієти, слід пам’ятати, що ця дієта може значно впливати на обмін рідини в організмі. Тому при вагітності, низький артеріальний тиск, після значної крововтрати або в ході інтенсивних фізичних навантажень (виділення поту) деталі низьконатрієвої дієти необхідно обговорити з лікарем.

Посмотреть, что такое договор долевого участия в строительстве и узнать больше о нем можно на сайте www.nsk-agency.ru.

Залишити коментар