Макробіотика – система правил у харчуванні та способі життя

макробіотика

Макробіотика (грец.. Μακρóς – великий, βιοτικóς – життя) – система правил у харчуванні та певного способу життя, за допомогою яких регулюється психофізичний стан. Філософи та лікарі з різних частин світу використовували цей термін для позначення життя в гармонії з природою, на простий, збалансованої дієти.

1. Історія
Ця система харчування здавна використовується в монастирях дзен-буддизму в Японії, де вона називається Седзін рері – «кухня, яка покращує судження».

Поняття «макробіотики» є вже у працях Гіппократа. Але офіційно цей термін з’явився в книзі німецького лікаря Христофа Гуфеланда (Christoph Wilhelm Hufeland) «Мистецтво продовжити людське життя» в 1796 році.

Сучасну концепцію макробіотики розробив японський військовий лікар Саген Ітідзука. У 1897 році він опублікував свою велику працю «Хімічна теорія харчування і довголіття». Через рік він випустив підручник з харчування, який витримав 23 видання. Він успішно лікував хворих, призначаючи їм коричневий рис, овочі, морські водорості. У 1908 році група його послідовників організувала «Товариство лікування їжею», яке можна було б назвати першою макробіотичної організацією.

Книга Ітідзукі потрапила до рук молодому студенту Юкіказа Сакуразаве, який став відомим пізніше на Заході як японський філософ і лікар Джордж Осава (Georges Ohsawa) (1893-1966 р.р.). Останній, щоб вилікувати за допомогою макробіотики від туберкульозу та інших захворювань, почав поширювати це вчення: написав більше 100 книг з макробіотики, східної філософії та медицині; побував у багатьох країнах з лекціями і семінарами по макробіотиці та східній медицині; заснував «Школу для невігласів», де навчав єдиного порядку і східної філософії.

На Заході макробіотики стала поширюватися в середині 60-х років XX століття, після того як учні Осава адаптували її до західного способу мислення. Більше 1000 макробіотичні центрів працюють нині в США, Канаді, Голландії, Італії, Великобританії, Німеччини, Франції, Іспанії, Південній Америці, Австралії, Японії, Швейцарії, Польщі, Словаччини, Австрії, Данії, Бельгії, навіть на Алясці і в Африці.

2. Суть навчання
В основу сучасної макробіотики покладена система східної філософії, заснованої на принципах рівноваги Інь і Ян і відомої вже більше п’яти тисяч років, і деякі аспекти західної медицини. «Здоров’я – це гармонія” інь “і” ян “, рівновага між нашим внутрішнім і зовнішнім середовищем, між розумовою і фізичною діяльністю, між рослинною і тваринною їжею, між їжею термічно обробленої і сирої». Згідно вчення про Інь-Ян рівновагу, багато хвороб відбуваються від переважання в організмі людини Інь-чи Ян-Енергії, що залежить від місця проживання, клімату, інтенсивності діяльності та особливостей фізіології конкретної людини. Макробіотика стверджує, що виправити цю диспропорцію можна з урахуванням:

* Вибору певних продуктів харчування;
* Певним способом їх приготування;
* Дотриманням деяких правил прийому їжі.

Причому, макробіотика нічого не забороняє, вона тільки рекомендує.

2.1. Вибір продуктів харчування
Всі хвороби макробіотика ділить умовно на “Ян” та “Інь”. Інь – захворювання рекомендується лікувати Ян-їжею, і навпаки. Всі продукти харчування в макробіотичній дієті: інь-продукти мають кислотну реакцію, ян-продукти – лужні. Вживаючи в їжу відповідно інь-ян-продукти або, можна підтримувати в організмі динамічну рівновагу цих Енергій.

Однак при виборі продуктів не так важливо знати, що треба їсти, набагато важливіше знати – чого не треба їсти. Рекомендується уникати:

* Сильних інь-ян і сильних-продуктів (цукор, фрукти, ягоди, риба, м’ясо, сири). Внесений ними в організм дисбаланс може викликати неприродне почуття голоду;
* Хімічно, гормонально і генетично змінених продуктів (рафінований цукор і продукти з нього, всі консерви, будь-яка їжа і напої з хімічної забарвленням (чай, що містить штучні барвники).

Надлишок цукру і неприродних продуктів створює недолік енергії, тому тілу потрібно занадто багато Ян-енергії, виникає потреба в протеїнах, спрага червоного м’яса. При недоліку протеїну організм починає «поїдати» власні тканини, що з часом призводить до втрати ваги. Занадто худі виявляються схильні до інфекцій, туберкульозу, пневмонії, інших захворювань. За цим слідують різні види атрофії, м’язова атрофія, склерози, артрити і т.п.

Надлишок цукру і достатня кількість протеїнів роблять тіло занадто повним, що тягне свій «букет» захворювань.

Перевага віддається блюдам з цілісного зерна і овочів, що виросли в місці проживання і не піддавалися промисловій переробці, відповідно до сезонами року. Також уживається риба, морські рослини, різні рослинні приправи, продукти ферментації бобових, горіхи і насіннячка, фрукти.

Дж. Озава розробив 10 лікувальних режимів харчування, починаючи з режиму харчування для тяжкохворих, який складався з 100% злаків протягом 10 днів (7 дієта – монастирська або лікувальна), і в міру одужання раціон харчування змінювався, відповідно зменшувався відсоток злакового харчування, змінюючись овочами, фруктами, супами і т.п. Залежно від співвідношення перерахованих вище продуктів харчування в макробіотиці виділяється десять режимів, з яких можна вибрати як для звичайного, «середньостатистичного» життя, так і для повного вегетаріанства.

2.2. Приготування їжі
Це теж ціла «наука». Сюди входять методи зберігання, сушіння, заміна кислих або солодких продуктів, додавання приправ. Основне правило в приготуванні – готуйте тільки на один прийом їжі, максимум – на день.

Злакові (неочищені цільні зерна) вживаються в необробленому вигляді, у вареному, у вигляді настою, з водою або без неї, стовченими і випеченим.

2.3. Правила прийому їжі
1. Пережовуйте їжу, як мінімум, до 60 разів. Це дасть:

* Зменшиться кількість поглиненої їжі і покращиться подальше її засвоєння;
* Хороша і необхідна для вашого тіла їжа доставить ще більше задоволення, а шкідлива – викличе огиду;
* Процес пережовування перетвориться на медитацію і ви швидше засвоїте філософію Макробіотики (для чого рекомендується жувати кожен шматочок 100-150 разів).

2. Вживайте поменше рідин у чистому вигляді. Макробіотична їжа містить досить багато води: варений рис, наприклад, – 60-70% води, овочі – 80-90%. Велика кількость рідини лише перевантажують нирки, тому в макробіотиці рекомендується віддавати перевагу кашам замість супів.

2.4. Поради щодо переходу на макробіотичне харчування

* Не забувайте про розсудливість і систематичність.
* Рекомендація щодо обмеження прийому рідин ставитися до макробіотам «зі стажем». А на перехідній стадії, поки йде перебудова організму, не слід різко обмежувати себе в питті.
* Для початку обмежте споживання м’ясних продуктів і солодощів. М’ясопродукти замініть рибою і блюдами з бобових. Солодощі (у тому числі і печені солодощі) замініть свіжими і сушеними солодкими фруктами (чорнослив, урюк, фініки).
* Потім замінюйте гарніри кашами та вареними овочами. Але робіть це поступово, інакше може порушитися баланс мінеральних речовин в організмі.

3. Вплив макробіотичного харчування
Макробіотика – це втілення Закону Природи в нашому харчуванні і питві. Якщо людина живе у злагоді з цим Законом, то вона може досягти фізичного, морального і психічного здоров’я, що означає:
1. Відсутність втоми.
2. Хороший апетит до їжі і сексу.
3. Глибокий і хороший сон.
4. Гарна пам’ять.
5. Гарний настрій.
6. Ясність думок і справ.
7. Життя у згоді з Природним порядком.

Проблеми, що виникають із законів природи принципи макробіотики дозволяють вибирати, готувати і їсти саме ту їжу, яка підходить тільки даній людині. У кінцевому рахунку, вона дозволяє домогтися міцного здоров’я і високого енергопотенціалу при відносно низьких фінансових і тимчасових витратах.

4. Макробіотичне харчування з використанням каш “Самарський Здоровань”
Основу макробіотичного харчування складають цільні зерна злакових і круп’яних культур, які перед вживанням в їжу:

* Ретельно промивають;
* Обсмажують (сушать) на сковороді без масла аж до пригорання;
* Розштовхують в ступці;
* Додають у вигляді порошку, ну наприклад, корінець кульбаби;
* Розводяться будь-якою рідиною (водою) до стану “крему” і в такому вигляді вживається в їжу;

Технології приготування “кремів” по Озава аналогічні технології приготування каш “Самарський Здоровань”, тільки виконані на різних технічних рівнях і, що каші “Самарський Здоровань” – макробіотичне харчування, тому при приготуванні каш як основної сировини застосовуються цільні зерна: пшениці, рису, жита, просо, гречки, кукурудзи, які обробляються наступним чином:

* Зерно піддається глибокому очищенню з промиванням;
* Далі зерно піддається короткочасній термічній обробці;
* Термічно оброблене зерно подрібнюється;
* Далі додається у вигляді шротів (порошку): спіруліна, ламінарія, топінамбур, льон, шипшина тощо;
* Перед вживанням у їжу, приготований таким чином продукт, розводиться будь-якою рідиною температурою не вище +60 оС. Це може бути вода, бульйон, фруктовий або овочевий соки, молочні або кисломолочні продукти. Варити кашу не можна, тому що висока температура знищить корисні властивості добавок.

Сама ж методика використання каш “Самарський Здоровань” з лікувальною метою на перший погляд гранично проста: для того що б отримати лікувальний ефект необхідно протягом 10 і більше днів вживати тільки її.

 

Залишити коментар