Лікувальна дієта 2

17.09.2010

Лікувальна дієта 2

Показання для призначення цієї дієти – хронічний гастрит з секреторною недостатністю при нерізкому загостренні і у стадії одужання після загострення; гострі гастрити, ентерити, коліти в період одужання як перехід до раціонального харчування; хронічні ентерити та коліти після і поза загостренням без супутніх захворювань печінки, жовчних шляхів, підшлункової залози або гастриту із збереженою або підвищеною секрецією. Період одужання після гострих інфекцій та операцій.

Мета призначення дієти

Мета призначення дієти – забезпечити повноцінне харчування, помірно стимулювати секреторну функцію органів травлення, нормалізувати рухову функцію шлунково-кишкового тракту.

Загальна характеристика дієти

Дієта фізіологічно повноцінна, з помірною стимуляцією секреції травних органів. Показані блюда різного ступеня подрібнення і теплової обробки – відварні, тушковані, запечені, смажені без утворення грубої скориночки (не панірувати в сухарях або борошні); протерті страви з продуктів, багатих сполучною тканиною або клітковиною. Виключені з дієти продукти і страви, які довго затримуються в шлунку, важко перетравлюються, дратують слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, дуже холодні і гарячі страви, гострі приправи.

Хімічний склад і енергоцінність дієти

Хімічний склад дієти: білки – 90-100 г (60% тваринні), жири – 90-100 г (25% рослинні), вуглеводи – 400-420 г, кухонна сіль – до 15 г, вільна рідина – 1,5 л. Енергоцінність дієти – 2800-3000 ккал. Режим харчування 4-5 разів на день без рясних прийомів їжі.

Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти

Хліб і борошняні вироби. Хліб пшеничний з борошна вищого, 1-го і 2-го сорту, вчорашньої випічки або підсушений. Нездобні булочні вироби та печиво, нездобні ватрушки з сиром, пироги з відварним м’ясом або рибою, яйцями, рисом, яблуками, джемом.

Виключають з дієти: свіжий хліб і борошняні вироби, із здобного та листкового тіста.

Супи. На знежиреному м’ясному та рибному бульйоні, на відварах з овочів і грибів з дрібно шинкованими або протертими овочами, картоплею, розвареним або протертими крупами, вермішеллю, локшиною, фрикадельками. При переносимості – борщі, зі свіжої капусти, борщ з овочами. Розсольник з протертими овочами та заміною солоних огірків на розсіл.

Виключають з дієти: молочний, гороховий, квасолевий суп, суп з пшона, окрошку.

М’ясо і птиця. Нежирні сорти без сухожиль, шкіри; відварні, запечені, смажені (можна змастити яйцем, але не панірувати). Вироби з котлетної маси з яловичини, телятини, кроликів, курей, індиків, а також молодої нежирної баранини і м’ясної свинини. Телятину, кролика, курчат, індичат можна готувати шматком (рідше – яловичину). Язик відварний. Сосиски молочні. Млинці з вареним м’ясом запечені.

Виключають з дієти: жирне і багате сполучною тканиною м’ясо і птицю, качку, гуску, копченості, консерви (крім дієтичних); обмежують свинину і баранину.

Риба. Нежирні види і сорти риб. Шматком або рубані відварні, запечені, тушковані, смажені без панірування.

Виключають з дієти: жирні види, солону, копчену рибу, закусочні рибні консерви.

Молочні продукти. Кефір, кисле молоко і інші кисломолочні напої; свіжий сир в натуральному вигляді і в блюдах (суфле, пудинг, сирники, вареники ліниві) сир тертий або скибочками, сметана – до 15 г на блюдо; молоко та вершки додають у страви та напої.

Яйця. Некруто, парові, запечені і смажені (без грубої скориночки) омлети; омлет білковий з сиром.

Виключають з дієти: круті яйця.

Крупи. Різні каші на воді або з додаванням молока, на м’ясному бульйоні, включаючи добре розварені розсипчасті каші, крім пшоняної і перлової. Парові і запечені пудинги, котлети парові або обсмажені без грубої скориночки, вермішель, плов з фруктами.

Виключають з дієти: бобові, обмежують пшоно, перлову, ячну, кукурудзяну крупу.

Овочі. Картопля, кабачки, гарбуз, моркву, буряк, цвітна капуста; при переносимості – білокачанна капуста і зелений горошок. Варені, тушковані і запечені шматочками, у вигляді пюре, запіканок, пудингів. Котлети запечені і смажені без скоринки. Стиглі томати. Дрібнонарізану зелень додають у страви.

Виключають з дієти: сирі овочі непротерті, мариновані та солоні, цибулю, редьку, редис, солодкий перець, огірки, брукву, часник, гриби.

Закуски. Салати зі свіжих томатів, варених овочів з м’ясом, рибою, яйцями (без цибулі, солоних огірків, квашеної капусти), ікра овочева. Сир не гострий. Вимочений оселедець і форшмак з неї. Риба, м’ясо і язик заливний, холодець яловичий нежирний, паштет з пасти “Океан”, з печінки, шинка без жиру, ікра осетрових, дієтична, докторська і молочна ковбаса.

Виключають з дієти: дуже гострі та жирні закуски, копченості, консерви.

Плоди, солодкі страви і солодощі. Зрілі фрукти і ягоди протерті (пюре), дуже м’які – непротерті. Компоти, киселі, желе, муси. Компот із протертих сухофруктів. Яблука печені. Апельсини, лимони (в чай, желе). При переносимості мандарини, апельсини, кавун, виноград без шкірки 100-200 г на день. Меренги, сніжки, вершкова карамель, ірис, мармелад, пастила, зефір, цукор, мед, джеми, варення.

Виключають з дієти: грубі сорти фруктів і ягід в сирому вигляді, ягоди з грубими зернами (малина, червона смородина) або грубою шкіркою (агрус), фініки, інжир, шоколадні та кремові вироби, морозиво.

Соуси і прянощі. На м’ясних, рибних, грибних і овочевих відварах, соус сметанний, білий з лимоном та ін.,  ванілін, кориця; трохи лаврового листа; зелень кропу, петрушки, селери.

Виключають з дієти: жирні та гострі соуси, гірчицю, перець, хрін.

Напої. Чай з лимоном, кава і какао на воді і з молоком. Соки овочеві, фруктові, ягідні, розбавлені водою, відвари шипшини і висівок.

Виключають з дієти: виноградний сік, квас.

Жири. Вершкове, топлене, рослинні рафіновані олії.

Виключають з дієти: сало свиняче, яловичий, баранячий і кулінарні жири.

Приклад меню дієти № 2.

Сніданок: яйце некруто, сир, каша вівсяна молочна, чай.

Обід: бульйон м’ясний з вермішеллю, котлети м’ясні смажені без панірування з морквяним пюре, кисіль.

Полудень: відвар шипшини.

Вечеря: риба заливна, пудинг з рису з фруктовою підливою, чай.

На ніч: кефір.

Замечательным занятием в свободное от разных забот время станет захватывающая и очень интересная книга Кристофера Паолiнi Эрагон, которая глубоко засядет в вашем сердце и голове.

Залишити коментар