Якщо ти важиш занадто багато або занадто мало 1

20.05.2010

зайва вага дієта схуднення голодування

Люди з зайвою вагою діляться на дві групи

Є дві категорії людей, достойні співчуття: повні, які хочуть схуднути, і худі, які мріють поправитись. Про повноту написано вже тисячі книжок, однак не багатьом товстунам вдалося виграти війну з власною зайвою вагою. На апетит не діє ні застереження лікарів, ні фармацептичні препарати, які нібито повинні допомогти “скинути вагу без насильства над собою”. Кожен, хто вирішив схуднути  і готовий перейти на дієту, повинен пам’ятати, що це рішення на все життя. Якщо ти вже вирішив скинути зайву вагу, то повинен постаратись ніколи більше не розповніти. Повні люди діляться на дві категорії: перша-це добродушна товстунка (“наднирковий”  тип), яка цінує радість життя, любить смачну їжу і хороше вино і не звертає уваги на прибавляючі сантиметри в талії; друга-це особа, занепокоєна своєю повнотою, сприймаюча її як загрозу для здоров’я і зовнішності, відчайдушно шукаюча способи, які позбавлять її від зайвої ваги. Не бажаючи терпіти зайву вагу, вона весь час пробує які-небуть нові засоби-дієтичні блюда, таблетки, особливий хліб, оцет і т.д.- яке виконає за неї роботу, тобто дасть бажаний ефект без старань з її сторони.

Я переконаний що є лише два методи, які можуть привести до зниження ваги:

  • повне голодування, під час якої людина нічого не їсть, може тільки пити;
  • індивідуальна дієта, складена з врахуванням специфічних потреб пацієнта.

Голодування – як метод втрати зайвої ваги. Користь та негативні наслідки від голодування

Час від часу в друку з’являються статті,  які пояснюють користь голодування, так якби мова йшла про відкриття нового метода лікування. А ще в Біблії було сказано про утриманні від їжі,  рекомендував голодування і Гіппократ. В наступні роки її то приймали то повністю відкидали. Юморист Марк Твен казав, що заполучив міцну репутацію лікаря, радячи своїм розповнівшим друзям влаштовувати, по його прикладу, сорокавосьмигодинну голодовку. В справжній час деякі лікарі повернулись до того методу: пацієнтам, яким не вдалось схуднути за допомогою власних сил, пропонують провести голодування в клініці, під наглядом медичного персоналу. Результат не  заставляв на себе довго чекати. Ніколи не проводьте голодування самі довше ніж дві доби!

Ось в чому складається небезпека: дуже важливо, щоб людина, яка вирішила голодувати, точно знала, чи є його зайва вага результатом ожиріння чи токсикозного набряка. В першому випадку така радикальна дієта зазвичай добре переноситься, корисна і ефективна, тому що організм пацієнта харчується власними запасами жиру. Однак, коли ми маємо справу з відтіками, визваним загальним отравленням організму, голодування може різко прискорити розвиток токсикемії з дуже серйозними наслідками, аж до смерті пацієнта.

Способи лікування повноти мінялись багатократно,так часто, як жіноча мода. В опублікованій в 1888 р. книзі «Харчування і хвороба» лікар Джеймс Г. Солсбері одним із перших вказав на зв’язок зайвої ваги з вживанням цукру і мучних виробів. Він радив своїм пацієнтам коректуючу дієту, що складалась з фруктів, овочів і м’яса. Таким методом він лікував не тільки від ожиріння, але й від інших хворіб, наприклад, від артрита і туберкульоза. За його думкою, бродіння мучної їжі в кишечнику вело до утворенню оцтової кислоти, визиваючи неприємні відчуття-такі ж, як після приймання пацієнтом ложки оцту. Оцет виганяє з організму фосфор, а також активізує щитовидну залозу. По мірі виснаження запасів фосфору слабне робота наднирників, так як цей елемент являється одним з активних компонентів їх секреції. Солсбері помітив стільки неприємних і небезпечних симптомів у групи людей, які під його наглядом, проходили курс схуднення на дієті, яка включала оцет, що на дев’ятий день перервав експеримент. Ось такі симптоми з’явились в його пацієнтів: головна біль, почервоніння горла, відхаркуваня слизу, біль в серці, ядкий піт, прискорений пульс. Пацієнти втрачали вагу внаслідок гіперфункції щитовидної залози і недостатності наднирників. Ще років сорок тому людям рекомендували оцет, які бажали зберегти струнку фігуру, і багато молодих жінок використовували цей метод. Оцет буває продуктом неправильного обміну речовин, і в таких випадках організм видаляє його з мочою.

В наступні роки деякі лікарі рекомендували при ожирінні, як і при інших хворобах, дієту, яка складається тільки з м’яса. Мені представляється, що надлишок білкової їжі шкідливий людям, які страждають печінковою недостатністю, так як може визвати прищі і інші шкірні захворювання внаслідок утворення в організмі токсичних жирних кислот. Не сперечаюсь, високобілкова дієта сприяє втраті зайвої ваги, але вона може стати причиною різних захворювань, і тому я не раджу її застосовувати. Хоча я і не схвалюю м’ясну дієту, яку пропонує лікар Дональдсоном, але повністю розділяю його різко критичну думку відносно глютаміна натрія чи калія – засоби, що додаються в страви для покращення їх смаку і широко розрекламовані під різними торговими назвами. Ось що пише з цього приводу лікар Дональдсон: « Найрозумніше не купувати нічого, що містить глютамін натрію чи калій. Написано вже багато кулінарних книжок , які радять застосовувати його, щоб «надати аромат» блюдам. Він подразнює стінки шлунку так сильно, що настає різкий прилив крові, а це викликає відчуття голоду. До другої світової війни японці доставляли нам глютамін в великій кількості в обмін на металолом, а зараз американські великі фірми заповнили ринок цим продуктом. Харчова промисловість не повинна слухати хіміків. Коли люди зрозуміють що сильні приливи крові до шлунка в людей, схильних до пухлин, можуть привести до раку цього органу, число любителів консервованих супів напевно зменшиться»

Якщо хтось пропонує дієту, не враховуючи кількість прийнятих в день калорій, значить, він не задумувався над її науковим обґрунтуванням. А це питання принципово важливе. Відмічається так само шкідливий вплив на організм людини велика кількість масел і таблеток, що зменшують апетит. Є дієти, що полягають в тому, щоб на протязі довгого періоду обмежуватися тільки двома продуктами, наприклад, їсти баранину і ананаси, чи грейфрут і чорну каву, чи банани і знежирене молоко. Така система харчування надто одноманітна. Особисто я б не радив поєднання: грейпфрут – чорна кава. Кислоти, які містяться в цих плодах, можуть привести до вичерпання запасів натрія в печінці. В деяких випадках дієта, основним компонентом в яких є грейпфрут, веде до втрати зубів.

Залишити коментар