Красива фігура без жертв

31.08.2010

схуднення

Методики схуднення, засновані на виключенні різних продуктів, дають тимчасовий ефект і здатні нашкодити здоров’ю Суть подібних методик полягає в штучному виключенню з раціону харчування продуктів, які нібито володіють жирогенними властивостями. Дієт багато, і кожна по-своєму виділяє цей список продуктів. Логіка такого підходу зрозуміла: якщо “прибрати” ці продукти, то зникне жирогенна активність у їжі і людина почне худнути. Ми вирішили розібратися в плюсах і мінусах таких методик. Також експерти поділилися своєю думкою про правильне харчування і ефективне схуднення.Здорова стрункість

Методики схуднення, які базуються на виключенні будь-яких продуктів з раціону харчування – так званих дієт обмежувального характеру, досить багато. Найбільш відома – низьковуглеводна дієта Аткінса, який вважав, що все зло – від вуглеводів (хліб, цукор та ін.) Вони надзвичайно “ситні”, і їх надлишок людський організм “радісно” перебудовує в жир. Кремлівська версія – якраз одна з десятка сестер-близнят низьковуглеводних дієт. Є дієта Орніша, що припускає, що провиною всьому жири, тому жорстко “прибирати” з їжі потрібно їх. Також існують дієти, які не мають дієтологічного обгрунтування, наприклад, кольорова дієта, де передбачається, що необхідно виключити з раціону харчування червоні продукти (червоне м’ясо не можна, а біле можна, червоні помідори не можна, а жовті можна). Є також монодієти – в їжі залишається один, максимум два продукти, які дозволяється вживати в їжу в будь-якій кількості (кефірна, капустяна дієта, яблучна, гречана дієти). Незважаючи на поширеність і популярність такого роду дієт, фахівці в основному відносяться до них без схвалення.  Виключення, особливо жорстке (великий список продуктів заборонений ), обов’язково позначиться негативно на здоров’я. Наприклад, виключення з їжі вуглеводів ризиковано для людей з хворим шлунком, це може викликати загострення гастриту, виразкової хвороби. Виключення з їжі волокон (кефірна дієта) призводить до порушення функції товстої кишки. Будь-яка дієта, де мало білка (гречана), небезпечна зниженням імунітету. Навпаки, надмірна кількість білків у раціоні – це навантаження на печінку, нирки, серцево-судинну систему (адже холестерин міститься виключно в продуктах тваринного походження). Надмірна вага і ожиріння – проблема не стільки естетична, скільки медична. Одним словом, прагнучи придбати фігуру мрії, не варто забувати про здоров’я. Будь-яка заборонна дієта – це психологічна травма, завжди людина “шкодує” про ту гаму продуктів, якої позбавлена. І таке психоемоційне напруження часто призводить до конфліктів у життєвому просторі людини. Більше того, практика показує, що більшість людей не можуть дотримуватися дієти заборонені тривалий час. Заборона створює напругу і тягу до заборонених продуктів. У 9 випадках з 10 це призводить до зриву – людина починає “поглинати” те, що йому було заборонено. Якщо таким чином і вдається знизити вагу, то буває складно зберегти результати – організм відчуває сильний стрес і при першій же можливості прагне повернути втрачені кілограми із запасом. А ось знизити споживання, а краще і зовсім відмовитися від різних напівфабрикатів і продуктів з консервантами, підсилювачами смаків, синтетичними барвниками на користь свіжих овочів і фруктів рекомендовано всім.

Успіх у балансі

На противагу заборонним дієтам фахівці в цій області пропонують свою альтернативу. Основоположним в дієтотерапії ожиріння є збалансоване за всіма інгредієнтами харчування – споживати в своєму добовому раціоні білка 15-20%, жирів – 30% і менше, вуглеводів – 55%, обмежувати споживання солі і підтримувати водний баланс – 1,5-2 л / день . Всі без винятку компоненти необхідні для чіткого і безперебійного функціонування організму. Важливий також режим харчування: обов’язкова присутність сніданку, легкай вечеря – не пізніше, ніж за 2-3 години до сну. Існує своєрідне правило трьох п’ятірок: 5 різних овочів і фруктів на день, 5 склянок води на день, 5 днів на тиждень 30-хвилинної фізичного навантаження, наприклад, ходьби в середньому темпі (рухова активність грає важливу роль на шляху до стрункості – це 30% успіху). А монодієти – досить ефективний варіант розвантажувальних днів, вони дійсно хороші, але не частіше одного разу на тиждень.

Аналог стрункості

Зараз в дієтології є кілька знахідок, які дозволяють знизити калорійність харчування. Основне правило – розумне обмеження жирів і цукрів. При цьому відмови від будь-яких продуктів не відбувається, але вибирається їх маложирний аналог, а солодощі необхідно вживати в розумних кількостях і в кращий для цього час. Наприклад, шоколад намагатися не їсти для утамовування голоду, а побалувати себе ним після їжі (тоді він принесе менше проблем організму). І, звичайно, комплексний підхід ніхто не скасовував: правильне харчування, рухова активність (активна соціальна позиція, отримання задоволення від життя, наявність захоплень).

Кожному – своє

При схудненні важливо враховувати стан організму в цілому. Зайва вага часто обумовлена порушеннями роботи різних органів і систем. Тому для початку важливо зрозуміти причину порушення обміну речовин (найчастіше це пов’язано з розладом роботи ендокринної системи чи шлунково-кишкового тракту) і нормалізувати його. Іншим завданням лікаря є складання індивідуальної дієти: методом вегетативно-резонансного тесту підбираються ті продукти, які будуть сприяти нормалізації роботи проблемних органів і систем. Такі продукти можна споживати без обмежень (у межах розумного), вони є джерелом необхідних для організму вітамінів, мінеральних речовин і мікроелементів. Також пацієнту видається  інший список продуктів, які пропонується виключити з раціону харчування або максимально обмежити. Кращі результати дає комплексний підхід – зміна звичного раціону харчування, способу життя, відновлення нормальної роботи шлунково-кишкового тракту, нормалізація функцій печінки і жовчного міхура і т.п.

Звернення до підсвідомості

Методики, засновані на виключенні продуктів, завжди привертали увагу своєю простотою. Але немає таких продуктів, які викликають ожиріння. Адже стрункі люди їдять все без виключення, і це не заважає їм насолоджуватися своєю стрункою фігурою. Більше значення має те, як людина їсть. Причина надлишкової ваги – це переїдання, переїдання – це порушення харчової поведінки, поведінка – це категорія, що відноситься до душі. Тіло і його проблеми – вторинні, причини лежать не в обміні речовин, а в підсвідомості. З нього, з підсвідомості, і треба починати: позбавлятися від комплексів, змінювати установки. Тільки тоді “запрацюють” дієти, принесуть безсумнівну користь фізичні навантаження і всі інші способи корекції ваги.

Помочь накрыть вкусный и стол помогут различные рецепты блюд, которые под силу приготовить любой хозяйке.

Залишити коментар