Лікувальна дієта 8

11.04.2011

Лікувальна дієта. Дієта №8

Показання для призначення дієти
Показанням до цієї дієти є ожиріння, що є як основне захворювання або супутнє при інших хворобах, які не вимагають спеціальних дієт.

Мета призначення дієти

Метою призначення даної дієти – вплив на обмінні процеси в організмі для усунення надлишкових відкладень жиру.

Загальна характеристика дієти

Ця дієта має знижений рівень енергоцінності за рахунок легкозасвоюваних жирів ( в основному тваринні) та вуглеводів; обмежені в даній дієті куховарська сіль, вільна рідина і продукти і страви які збуджують апетит. Їжа повинна бути теплою, а страві мають готуватися варені, запечені чи тушковані. Режим харчування при даній дієті: 5-6 разів на день.

Хімічний склад і енергоцінність дієти

Хімічний склад дієти: жири – 70-80 г (30% рослинні), білки – 80-90 г (60% тваринні), кухонна сіль – 5-6 г, вуглеводи – 150 г;  вільна рідина – 1-1,2 л . Енергоцінність дієти – 1600-1700 ккал.

Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти

Хліб і борошняні вироби. Пшеничний та житній хліб з борошна грубого помелу, білково-пшеничний хліб – 100-150 г на день.
Слід виключити з дієти: вироби, які приготовані  з пшеничного борошна вищого і першогоо сорту, листкового та здобного тіста.

Супи. До 250-300 г на прийом. Супи мають варитися з різноманітними овочами та міімальним додаванням картоплі та круп; борщ, окрошка; 2-3 рази на тиждень можна готувати супи на слабкому бульйоні приготованого з нежирних сортів риби і м’яса, фрикадельками.

Слід виключити з дієти: супи з макаронними виробами, круп’яні,молочні, картопляні, бобові супи.

М’ясо і птиця. До 150 г на день. Яловичина, телятина кури, індик, кролик; слід обмежено вживати нежирну свинину та баранину, які повинні бути приготовані переважно в відварному вигляді, а також тушковані чи запеченими. М’ясо потрібно обсмажувати після відварювання. Холодець повинен бути з яловичини, сардельки також яловичі.

Слід виключити з дієти: жирні сорти м’яса, качку, гусака, сосиску, шинку, ковбаси копчені і варені, консерви.

Риба. Нежирні види до 150-200 г на день. Запечена, смажена, відварна, морепродукти (мідії, паста “Океан” та ін).

Молочні продукти. Молоко й кисломолочні напої зниженої жирності.сметана тільки в стравах. Сир лише 9% жирності або знежирений (100-200 г на день) – натуральні або ж у вигляді сирників чи пудингів. Нежирні сорти сиру потрібно вживати в обмеженій кількості.

Слід виключити з дієти: солодкі сирники, жирні сири, ряжанку, солодкий йогурт, жирні й солоні сири, пряжене молоко.

Яйця. 1-2 штуки в день. Круто, омлети з овочами, білкові омлети.
Слід виключити з дієти: смажені яйця.

Крупи. Слід обмежити  додавання в овочеві супи. Розсипчасті каш з перлової, ячної, гречаної круп можна вживати за рахунок зменшення в раціоні хіба.
Слід виключити з дієти: всі інші крупи, особливо рис, макаронні вироби, манну і вівсяну, бобові.

Овочі. Слід вживати у всіх видах і обов’язково сирими. Бажаними є всі види капусти, редиска, кабачки, салат, свіжі огірки, томати, гарбуз, ріпа. Квашена капусти вживається тільки після промивання. Слід обмежити крупи з картоплі, буряка, моркви, зеленого горошку, солоні та мариновані овочі.

Закуски.Салати з квашених і особливо сирих овочів, вінегрети, овочеві салати з відварною рибою та м’ясом та морепродуктами. Рибне чи м’ясне заливне, нежирна шинка.

Слід виключити з дієти: гострі та жирні закуски.

Солодкі страви, плоди, солодощі. Ягоди та фрукти кисло-солодких сортів. Муси, жиле, несолодкі компоти чи з замінником цукру.

Слід виключити з дієти: банани, інжир, виноград, фініки, родзинки, дуже солодкі плоди інших плодів, кондитерські вироби, цукор, морозиво, варення, киселі, мед.

Соуси і прянощі.Червоний, томатний, білий з овочами, грибний, оцет.
Слід виключити з дієти: майонез, жирні та гострі соуси, всі прянощі.

Напої. Кава з молоком, чай, чорна кава. Фруктові малосолодкі соки, ягідні, овочеві.
Слід виключити з дієти: какао, виноградний та інші солодкі соки.

Жири. Вершкове масло (обмежено) і рослинні олії – в стравах.
Слід виключити з дієти: кулінарні і  м’ясні жири.

Приклад меню дієти № 8

1-й сніданок: салат овочевий з рослинним маслом, сир нежирний.

2-й сніданок: яблука свіжі.

Обід: борщ вегетаріанський зі сметаною (1 / 2 порції), м’ясо відварне, капуста тушкована з рослинним маслом, компот з сухофруктів без цукру.

Полудень: сир нежирний з молоком.

Вечеря: риба відварна, рагу з овочів, чай.

На ніч: кефір нежирний.

Вам срочно нужно перевести что-то по работе, но вы не знаете иностранного языка? С нами научно-технические переводы выполняются быстро и качественно.

Залишити коментар